ПАРЄ закликала Україну і РФ домовитися про компенсації вимушеним переселенцям з Криму та Донбасу

Новини
ПАСЕ

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію про гуманітарні потреби і права внутрішніх переселенців в Європі.

За ухвалення даного документа проголосувало 76 з 79 присутніх у залі депутатів, передає Центр журналістських розслідувань, пише Європейська правда.

Документ присвячений проблемі переселенців на європейському континенті, і стосується не тільки України, але також Кіпру, Вірменії, Азербайджану, Грузії. 

Також ПАРЄ посилається на свою попередню резолюцію «Про гуманітарні наслідки війни в Україні», яка покладає на Росію відповідальність за «тривалу війну Російської Федерації проти України», включаючи напад РФ на Донбас і незаконну анексію Криму.

Нова резолюція підкреслює необхідність компенсацій тим, хто був змушений виїхати через війну в контрольовану урядом частина України.

«Асамблея запрошує влади Російської Федерації і України… створити комісію з питань компенсації чи повернення майна і власності внутрішніх переселенців, відповідно до судової практики Європейського суду з прав людини», – йдеться в документі.

Також резолюція підтримує зусилля з розмінування, в тому числі діючі проекти урядів Данії, Японії, Великобританії, ПРООН, НАТО з гуманітарного розмінування в Україні.

Нагадаємо, кількість зареєстрованих в Україні внутрішніх переселенців з окупованих Криму і Донбасу за станом на 23 квітня становить 1 млн 496 тисячі 713 осіб.