Російські спецслужби можуть призначити «терористами» затриманих біля Криму українських рибалок – Слободян

Новини
Олег Слободян, речник голови Державної прикордонної служби України

Російські спецслужби можуть звинуватити в «тероризмі» членів екіпажу риболовецького українського судна «ЯМК-0041», яких 4 травня затримали російські прикордонники біля берегів окупованого Криму.

Про це Олег Слободян, речник голови Державної прикордонної служби України, сказав в ефірі програми Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань).

«Ми підозрюємо, що зараз російські спецслужби будуть «малювати» з них терористів. Чи «знайдуть» у них в трюмі зброю, припишуть всі можливі і неможливі гріхи. Росія намагається «намалювати» з цих хлопців антипод «Норду» [25 марта задержанное в Азовском море рыболовецкое судно под флагом РФ за порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України, – ред], але в обох випадках це громадяни України. в РФ піднімається питання якогось там обміну, але це абсурд. Крим незаконно окупований РФ. Тому затримувати українське судно біля мису Тарханкут – в українському територіальному морі – російські прикордонники не мали права. Є і ще од на сторона: якщо РФ розглядає їх як браконьєрів, то це адміністративна відповідальність за російським законодавством. Рибалки тоді повинні сплатити штраф, їх повинні відпустити», – сказав Слободян.

За словами помічника голови Держприкордонслужби, немає інформації про адвокатів затриманих.

«Сподіваюся, по лінії Міністерства закордонних справ ведеться робота. Терміни, які відведені на прийняття рішення судом, закінчуються».

Слободян зазначив, що основне завдання влади – інформувати і попереджати рибалок про ризики.

«Ми повинні «достукатися» до рибалок, щоб вони усвідомлювали всі ризики. У затриманого баркаса був дозвіл на вилов риби. Але вони не оформляли дозвіл на вихід за лінію державного кордону України. Ми можемо допустити, але не будемо звинувачувати капітана: швидше за все він вирішив вибрати для риболовлі то місце, де риби більше. Тому він вийшов до узбережжя Криму, де в цей час найбільше калкану. Якби моряки розуміли рівень загрози, я думаю, вони б не прийняли такого рішення».

За словами Слободяна, РФ почала оглядати і іноземні торгові судна, що прямують до портів України.

«Це теж прецедент. І хоч Азовське море – внутрішнього використання за двосторонньою угодою. Ми не можемо виключити, що це, наприклад, не є репетицією можливої ​​блокади заходу в Азовське море. Держприкордонслужба не може протистояти російській загрозі самостійно. Наші морські сили призначені для патрулювання територіального моря і перевірки невеликих суден, а не протистояння армаді Чорноморського флоту РФ. Він не найбільший в світі, проте цю силу не можна недооцінювати. Спільно з ВМС України і РНБО ми моделюємо різні ситуації», – зазначив Слободян.

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України. У відомстві вважають, що оскільки судно порушило держкордон і виявилося в зоні, тимчасово окупованій РФ, відповідальність за це несе капітан, який, швидше за все, знехтував ризиками затримання судна прикордонними силами країни-окупанта.

МЗС України вимагає від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж.

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі членів екіпажу.