Джемілєв обговорить в США порушення прав людини в окупованому Криму

Новини
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на адмінкордоні з Кримом, 03.05.2014 Фото: Reuters

Лідер кримськотатарського народу і народний депутат України Мустафа Джемілєв зустрінеться в США з представниками Адміністрації, конгресменами і сенаторами, щоб обговорити проблему порушення прав людини в окупованому Криму.

Про це повідомила прес-служба Джемілєва, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ключовими темами зустрічей з представниками Адміністрації США, конгресменами, сенаторами, а також представниками експертного співтовариства будуть відновлення територіальної цілісності України, боротьба з порушенням прав і свобод людини в тимчасово окупованому Росією Криму, а також підтримка кримськотатарського народу і українських активістів на півострові, зокрема, в контексті звільнення політичних в’язнів, яких окупанти утримують в Криму і на території Росії», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, першу скаргу до ЄСПЛ Україна подала 13 березня 2015 року, вона стосується захоплення Росією Кримського півострову і подій, які відбулися пізніше на сході України. Скарга стосується численних порушень прав людини.

Серед претензій до Росії – застосування РФ примусового громадянства у Криму.

Україна подала вже п’ять скарг до ЄСПЛ, що стосуються дій РФ щодо незаконної анексії Криму, а також з відповідальності Росії за події на Донбасі.

Нагадаємо, справу «Україна проти Росії» в ЄСПЛ було розпочато 13 березня 2014 року і стосується подій, які привели до анексії Криму Росією і подальших подій на сході України.  Другий позов до ЄСПЛ Україна подала до РФ 13 червня 2014 року в зв’язку з викраденням на Донбасі і перевезенням на територію Росії трьох груп дітей-сиріт та супроводжуючих їх дорослих.

Всього Україна подала вже п’ять скарг в ЄСПЛ, що стосуються дій РФ щодо незаконної анексії Криму, а також від відповідальності Росії за події на Донбасі.