У Генічеську необхідно розмістити базу морської охорони і ВМСУ – Бабін

Новини
Представник президента в АРК Борис Бабін Фото: investigator.org.ua

У місті Генічеськ Херсонської області необхідно розмістити базу морської охорони Держприкордонслужби, ВМС України і інших силових структур, щоб не допустити спроб РФ дестабілізувати ситуацію на Азові.

Про це заявив в ефірі Радіо Крим.Реаліі постійний представник президента України в АРК Борис Бабін, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Я з перших днів на посаді пропонував посилювати відповідні підрозділи Національної поліції Криму і Севастополя, і зараз вони розміщуються по всій лінії розмежування, але в першу чергу в Генічеську. Ми наполегливо просимо розмістити там підрозділ Національної гвардії. Ця пропозиція не сприйнята в повній мірі керівництвом МВС. Ми наполегливо просимо зробити Генічеськ містом базування морської охорони і ВМС України. В умовах ескалації конфлікту на Азові це набуває ключового значення», – сказав Бабин.

За його словами, в Генічеському районі склалася складна ситуація, а різні місцеві угруповання проводять мітинги і висувають політичні вимоги до української влади. Постпред президента вважає, що Росія використовує їх для розгойдування ситуації в регіоні, прилеглому до адміністративного кордону з окупованмх Кримом.

Як повідомлялось, з 30 квітня Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі.

21 травня Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, посилаючись на проведення в регіоні бойових стрільб.

22 травня Борис Бабін заявив, що стрільби і навчання, через які Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, є демонстративною ескалацією російської агресії проти України, загрозою торговельному мореплавству і рибальству. Він зазначив, що цьому сприяють і до сих пір чинні угоди України з РФ, зокрема, угода 1993 року, за якою судна РФ мають право перебувати в будь-якій точці Азовського моря, включаючи затоку Сиваш.

Заступник начальника Штабу командування ВМС України з євроатлантичної інтеграції Андрій Риженко вважає, що в Азовському морі має бути встановлено дванадцятимильну зону територіальних вод України, а судноплавство в Чорному та Азовському морях мають охороняти кораблі ВМСУ, озброєні групи морської піхоти та прикордонників.

29 травня президент Петро Порошенко заявив, що Україна буде використовувати всі можливі інструменти для захисту власних суверенних інтересів в Чорному та Азовському морях в зв’язку з незаконним будівництвом РФ мосту через Керченську протоку та обмеженням українського судноплавства в регіоні.