Генасамблея ООН прийняла резолюцію щодо окупованих РФ областей Грузії

Новини

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй у вівторок, 12 червня, більшістю голосів прийняла резолюцію «Статус внутрішньо переміщених осіб і біженців з Абхазії (Грузія) і регіону Цхінвалі / Південна Осетія (Грузія)».

Україна повністю підтримала цей документ і засудила невиконання Росією зобов’язань по міжнародному праву як окупаційної держави, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

«Україна рішуче засуджує всі дії Російської Федерації, спрямовані проти основних прав і свобод людини, зокрема щодо внутрішньо переміщених осіб і біженців в порушення відповідних зобов’язань за міжнародним правом. Закликаємо російську окупаційну владу припинити її незаконну практику і виконувати зобов’язання окупаційного держави, відповідно до Міжнародного гуманітарного права», – заявив під час засідання постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

У зв’язку з цим Єльченко підтвердив незмінну підтримку Україною суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Єльченко нагадав, що скоро виповниться десять років з моменту російської окупації грузинських територій, що сталася в результаті так званої «п’ятиденної війни» в 2008 році. Він висловив глибоке занепокоєння у зв’язку з продовженням дискримінації в цих регіонах на основі етнічних ознак, обмеженнями на освіту рідною мовою та повідомленнями про масове знищення будинків етнічних грузин в регіоні Цхінвалі.

Представник України також рішуче засудив нещодавнє рішення сирійської влади визнати і встановити дипломатичні відносини з окупованими грузинськими територіями – Абхазією і Південною Осетією.

«Це рішення є черговим порушенням норм і принципів міжнародного права режимом Асада, яке чітко демонструє прагнення нинішньої сирійської влади догодити Кремлю», – підкреслив глава Місії України при ООН.

Раніше Сирія офіційно визнала Південну Осетію і Абхазію. Сирія і невизнані республіки встановлять дипломатичні відносини і відкриють посольства.

До складу армії РФ увійшли збройні формування самопроголошеної Південної Осетії. Осетини зможуть добровільно вступати на службу в російську армію на контрактну форму.