ЄС схвалив санкції проти 6 осіб, причетних до будівництва Керченського мосту

Влада
Будівництво Керченського мосту Фото: most.life

Посли країн-членів ЄС схвалили рішення щодо запровадження індивідуальних санкцій проти 6 осіб, причетних до незаконного будівництва Росією мосту через Керченське протоку, який з’єднав окупований Крим з Краснодарським краєм РФ. При цьому Україна досі не включила в свій санкційний список ТОВ «СГМ-Міст» – дочірнє підприємство компанії «Стройгазмонтаж» російського олігарха Аркадія Ротенберга, засноване спеціально для управління проектом будівництва Керченського мосту.

Про рішення послів ЄС повідомив на своїй сторінці у Facebook президент України Петро Порошенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Добрі новини з Брюсселя! У розвиток наших домовленостей на саміті Україна-ЄС посли держав-членів ЄС схвалили рішення щодо запровадження індивідуальних санкцій проти 6 осіб, причетних до незаконного будівництва Керченського мосту. Це свідчить про невідворотність покарання для будь-яких фізичних чи юридичних осіб, які мали, мають або будуть мати відношення до дій, пов’язаних зі спробою анексії та тимчасової окупації українського Криму», – написав глава держави.

Порошенко також подякував союзникам за солідарність і підтримку України у протидії російському агресору.

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала в міжнародному трибуналі ООН з морського права арбітражне провадження проти Росії для захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до окупованого Криму зонах Чорного і Азовського морів і Керченській протоці.

15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.

В Євросоюзі заявили, що будівництво Росією Керченського мосту в окупований Крим без згоди Києва є черговим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України.

США засудили будівництво Росією і часткове відкриття Керченського мосту між Краснодарським краєм РФ і окупованим Кримом без дозволу України, заявивши, що РФ продовжує порушувати міжнародне право.

Нагадаємо, 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. Під секторальні санкції США потрапили близько 100 російських компаній, в тому числі до списку включені підприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права, серед них і ТОВ «СГМ-Міст» – дочірнє підприємство компанії «Стройгазмонтаж», засноване спеціально для управління проектом будівництва мосту.

2 травня 2018 Петро Порошенко пообіцяв синхронізувати українські санкції зі списками США і ЄС. 14 травня президент України підписав указ про введення в дію рішення РНБО про продовження санкції проти РФ, які були введені в зв’язку з незаконною анексією Криму, і санкцій, які були пов’язані з російською агресією проти України, а також про введення нових санкцій за проведення незаконних «путінських виборів» в окупованому Криму.

21 червня 2018 року РНБО України в черговий раз розширив санкції проти юридичних і фізичних осіб РФ, застосувавши їх і до Аркадія Ротенбергу і його компаніям. Однак в українському списку санкцій ТОВ «СГМ-Міст» відсутня.

18 червня Рада Європейського союзу продовжила заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму ще на рік – до 23 червня 2019 року. 5 липня Рада ЄС продовжила на шість місяців – до 31 грудня 2018 року – економічні санкції проти Росії за її дії, що дестабілізують ситуацію в Україні.