Обмін Сенцова на засуджених і заарештованих в США росіян неможливий – Держдеп

Влада
Олег Сенцов на обстеженні в лікарні Лабитнангі, 29.09.2018 Фото: 89.fsin.su

У Державному департаменті США відзначають, що обмін незаконно засудженого в РФ українського політв’язня, режисера Олега Сенцова на трьох росіян, які перебувають під вартою в Сполучених Штатах, неможливий.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі з посиланням на заяву Держдепу США, передає Центр журналістських розслідувань.

«Будь-яка безглузда спроба Росії використовувати незаконне затримання громадянина України в якості бази для переговорів була б ще одним знаком того, що Росія з недостатньою повагою ставиться до прав людини, суверенітету України, і верховенству закону», – йдеться в заяві.

«Сенцов був заарештований в окупованому Росією українському регіоні Крим. Йому насильно дали російське громадянство, після чого російський суд засудив його до 20 років в’язниці … Висунуті проти Сенцова звинувачення в підготовці теракту не обгрунтовані і є цинічною помстою за його позицію з приводу російської окупації Криму», – додали в американському зовнішньополітичному відомстві.

Нагадаємо, видання «Новая газета» повідомило, що РФ може погодитися повернути в Україну незаконно засудженого українського політв’язня, режисера Олега Сенцова в обмін на передачу їй засуджених в США громадян РФ Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також росіянку Марію Бутіну, яка знаходиться в сПолучених Штатах під арештом.

Бізнесмен Віктор Бут був затриманий в 2008 році в Таїланді за запитом США, в 2012 році його засудили до 25 років в’язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп. Костянтин Ярошенко був затриманий в Ліберії і екстрадований до США в 2010 році, де йому пред’явили звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в’язниці. Марію Бутіниу заарештували в США в липні 2018 року по підозрою в роботі в якості іноземного агента без необхідної реєстрації, змові з метою роботи на іноземну державу і спробах «розвивати зв’язки з особами в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику».

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков стверджує, що йому нічого не відомо про плани можливого обміну політв’язня, українського режисера Олега Сенцова, на засуджених в США громадян РФ Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також заарештовану росіянку Марію Бутіну.