У Криму в «суді» у «справі диверсантів» Дудки і Бессарабова допитали співробітника ФСБ

Крим
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка

В окупованому Криму «Севастопольський міський суд» у справі Володимира Дудки і Олексія Бессарабова, яких ФСБ звинувачує в нібито в підготовці диверсій на території півострова, допитав оперативного співробітника ФСБ. Дудка скаржиться на проблеми зі здоров’ям.

Про це виданню Крим.Реалії повідомив адвокат Сергій Легостов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Це оперативний співробітник ФСБ. Його свідчення стосувалися виявлення саморобних вибухових пристроїв в схованці. Він разом з іншими співробітниками ФСБ виявив ці пристрої і замінив на муляжі, за якими в результаті ніхто не прийшов», – розповів Легостов.

Також, зазначив він, в ході засідання були оголошені «секретні матеріали справи».

«Володимир (Дудка – ред.) розповів, що його нібито повинна була відвідати Тетяна Москалькова (омбудсмен РФ – ред.). І начебто як би вони розминулися, тому що, коли вона була в СІЗО, Володимир був на суді. У цьому контексті варто зазначити, що лікування Володимира до сих пір не належне. Якщо об’єктивно, то ситуація з лікуванням ніяк не вирівнюється, враховуючи де він знаходиться вже третій рік поспіль», – додав Легостов.

На наступному засіданні «суду», яке заплановане на 15 листопада, планують допитати 3-4 свідків обвинувачення.

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 рублів.

2 серпня в «Севастопольському міському суді» почався розгляд по суті «справи диверсантів» Володимира Дудки і Олексія Бессарабова, яких ФСБ обвинувачує в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин.

20 вересня 2018 року «Севастопольський міський суд» продовжив арешт Володимиру Дудці і Олексію Бессарабову до 11 січня 2019 року.

«Севастопольський міський суд» не дозволив синові Володимира Дудки Іллі бути громадським захисником батька.