Комітет НАТО одноголосно засудив будівництво Керченського моста РФ

Крим
Будівництво Керченського мосту Фото: most.life

Комітет з питань цивільного виміру і безпеки НАТО одноголосно засудив будівництво Керченського моста.

Про це повідомила народний депутат України Ірина Фриз, яка очолює українську делегацію під час 64-ї сесії Парламентської асамблеї НАТО в Канаді, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами Фриз, в резолюції до доповіді Лорда Джоплінга «Протидія гібридним загрозам Росії» враховано новий параграф про засудження будівництва Керченського мосту, який був внесений українською делегацією.

«Засуджуючи незаконне будівництво Керченського моста Росією, а також політику Росії щодо виборчого відмови в доступі і безпідставну затримку українських і міжнародних судів в Азовському морі, сильно стурбовані новими загрозами безпеці, економіці та екології в регіоні», – цитує Ірина Фриз уривок резолюції.

Народний депутат зазначила, що документ прийнятий Комітетом НАТО одноголосно.

Європейський парламент засудив дії РФ в Азовському морі і Керченській протоці, в тому числі будівництво Керченського моста, і закликав посилити санкції.

Нагадаємо, 16 жовнтя Український мілітарний портал повідомив, що Берегова охорона прикордонної служби ФСБ РФ направила в Азовське море прикордонні сторожові кораблі ПСКР-920 «Сиктивкар» (б/н 178) і ПСКР-921 «Кизляр» (б/н 177) проекту 10410 «Светляк».

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга.

15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.

31 липня ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту. Обмежувальні заходи введені, зокрема, проти компаній Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Міст» («СГМ-Міст»).