Адвокат УГСПЛ: Вимоги Роскомнадзору видалити з YouTube сюжет Центру журналістських розслідувань про кримського правозахисника незаконні

Новини
Олександр Заруцький, адвокат УГСПЛ Фото: Youtube Соціальна Країна

Вимоги Роскомнадзору до компанії GoogleLLS видалити з YouTube сюжет ІА «Центр журналістських розслідувань» про політв’язня з окупованого Криму Емір-Усеїна Куку є незаконними, оскільки порушують базовий принципи прав людини, а саме свободу слова. Тому йти на поступки Роскомнадзору підстав немає.

Про це заявив Олександр Заруцький, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Враховуючи зміст того повідомлення, про яке просили обмежити доступ, потреби в цьому в реальності немає. Ситуація є справді вигаданою. Єдиною зачіпкою, яку, як я розумію, в цьому випадку Роскомнадзор для себе застосував, це згадка про організацію («Хізб ут-Тахрір» – ред.), яка в Росії вважається забороненою. Це єдине. Але згадка про організацію не є пропагандою цієї організації, не є діями, які загрожують державі», – сказав Заруцький.

Він зазначив, що коли у світі, наприклад, трапляються терористичні акти, ЗМІ повідомляють про це, демонструють відповідні відео і фотографії. За логікою, вказав юрист, тоді Російською Федерацією і Роскомнадзором будь-яка подібна інформація має обмежуватися, оскільки, якщо ЗМІ повідомляють про теракт, то це є пропагандою відповідної організації, якій вдалося це зробити.

«Очевидно, ця логіка абсолютно хибна, навіть дещо збочена. Тому, якщо підсумувати все, що зазначено, дійсних обставин і тих цілей, для яких взагалі приймаються закони, які дозволяють обмежувати інформацію, в цьому випадку немає потреби в обмеженні інформації, і вимоги про видалення інформації є незаконними», – наголосив Заруцький.

Юрист не бачить підстав для видалення Центром журналістських розслідувань з YouTube сюжету про Ємір-Усеїна Куку, адже таким чином інформаційне агентство виконує свою пряму функцію, інформуючи громадян про те, що відбувається на території окупованого Криму, зокрема, про дії Росії та місцевої «влади» на півострові.

«Враховуючи те значення, яке мають засоби масової інформації в світі, і, як їх завжди називають в тих же рішеннях Європейського суду з прав людини, що це є такі вартові демократії, які мають сповіщати про те, що порушується, тобто в преси і ЗМІ є особлива роль, то очевидно, йти на поступки в тих випадках, коли вимагається, щоб ви припинили свої дії або їх обмежили, є неприпустимими, оскільки це нівелює значення преси і ЗМІ в сьогоденних реаліях», – зазначив адвокат УГСПЛ.

Він припустив, що у разі якщо Центр журналістських розслідувань не видалить контент, Роскомнадзор через невиконання своїх вимог може заблокувати доступ до YouTube для певної аудиторії, адже у Росії такі випадки вже були.

«Тобто потенційно проблеми можуть виникнути не тільки у вас, а й в безпосередньо провайдера цих послуг – розповсюдження відеоматеріалів, тобто у самого YouTube. Але очевидно, що мені, як і будь-якому юристу в цьому випадку було б цікаво навіть подивитися, як будуть розвиватися далі події. Але йти на поступки незаконних вимог Роскомнадзору я не бачу підстав», – сказав Заруцький.

Раніше компанія YouTube повідомила Центру журналістських розслідувань про отримання повідомлення від Роскомнадзору про обмеження доступу до сюжету про кримського політв’язня – правозахисника Емір-Усеіна Куку, розміщеному на каналі агентства в YouTube, і вимогу його видалення. Якщо Центр журналістських розслідувань не вилучить інформацію, внесену в РФ в список заборонених, «компанія Google може бути змушена заблокувати контент».

Міністерство інформаційної політики України звернулося до адмінінстрації YouTube, корпорації Google та ТОВ «ГУГЛ» із закликом не вживати жодних заходів щодо відеоматеріалу Центру журналістських розслідувань про політв’язня Емір-Усеіна Куку та взяти до уваги зусилля Росії з придушення свободи слова.

Нагадаємо:

  • Член Контактної групи з прав людини Емір-Усеін Куку був затриманий в лютому 2016 року у так званій ялтинській «справі Хізб-ут Тахрір», у якій також проходять Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Вадим Сірук, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров.
  • У грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з окупованого Криму до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд почав розгляд по суті ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір». 26 червня 2018 року Емір-Усеін Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших політичних в’язнів.
  • 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН в Резолюції про ситуацію з правами людини в анексованому Росією Криму визнала кримчан Володимира Балуха, Олега Сенцова і Емір-Усеіна Куку політичними в’язнями.