США в ООН пригрозили Росії новими санкціями через її агресію проти України

Влада
Заступник постійного представника США при ООН Джонатан Коен Фото: AP Photo/Richard Drew

США назвали російську окупацію Криму в 2014 році «нахабною», заявили, що зберігатимуть тиск на Росію до виконання нею Мінських угод та деокупації українського півострова, а також пригрозили новими санкціями проти РФ.

З такою заявою виступив на засіданні Генасамблеї ООН в.о. постійного представника США при ООН Джонатан Коен, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Сполучені Штати продовжать використовувати ряд заходів, які ми маємо у своєму арсеналі, включаючи дипломатію, санкції, а також допомогу Україні у сфері безпеки», – сказав американський дипломат.

Він підкреслив, що Вашингтон не визнає і ніколи не визнаватиме анексії Криму Кремлем. «Санкції, пов’язані з Донбасом, залишаться чинним, допоки Росія повністю не виконає Мінських угод. Наші кримські санкції продовжуватимуться, поки Росія не поверне Україні контроль над півостровом», – заявив Коен.

Він зауважив, що єдиним рішенням конфлікту, яке може прийняти міжнародне співтовариство, є «припинення зусиль з боку Росії, спрямованих на підрив суверенітету й територіальної цілісності України».

Керівник американської місії при ООН також зауважив, що «Росія повинна забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій з прав людини і неурядових організацій з прав людини до Криму й припинити будь-яке насильство проти людей та будь-яку дискримінацію».

Як підкреслив Коен, Сполучені Штати «міцно стоять разом з Україною» на тлі російської агресії. «Ми прагнемо успіху стабільної, процвітаючої, демократичної та вільної України», – наголосив він.

Водночас, дипломат звернув увагу на останні загострення з боку РФ в районі Керченської протоки. Він виступив з вимогою до Росії негайно звільнити захоплені українські судна й екіпажі, а також припинити блокування навігації в Азовському морі.

Керівник американської місії також виступив із закликом до РФ «негайно звільнити понад 70 українців, яких вона несправедливо ув’язнила, включаючи Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха й Руслана Зейтуллаєва».

Представник США пообіцяв, що Вашингтон «продовжить координувати зусилля з багатьма іншими країнами, які підтримують Україну».

Нагадаємо:

  • 2 березня 2018 року Дональд Трамп продовжив ще на рік дію указу президента США від 2014 року, відповідно до якого були введені санкції щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.
  • 30 липня 2018 року президент Дональд Трамп заявив, що санкції США проти РФ збережуться в тому вигляді, в якому вони існують зараз.