Німеччина і Франція закликали РФ припинити переслідування противників анексії Криму

Новини

Росія має припинити переслідування жителів Криму, які виступають проти незаконної анексії, й повернутися до виконання своїх зобов’язань стосовно територіальної цілісності та єдності України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

Відповідну заяву від імені місії Франції та Німеччини при ОБСЄ зачитала постійний представник Франції при організації Веронік Роже-Лакан під час заходу в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, присвяченому п’ятій річниці окупації Криму та ситуації з правами людини на півострові, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Укрінформ.

«Окрім погіршення ситуації у плані безпеки, незаконна анексія Криму призвела до серйозного погіршення прав людини та основних свобод людей, які проживають на цій території. Невмотивовані затримання, викрадення, зникнення та дискримінація – ми закликаємо Росію покласти край цій політиці, спрямованої на залякування тих, хто осміюється засуджувати незаконну анексію Криму», – заявила французький дипломат.

Вона нагадала, що сьогодні відбувається 5 років з часу незаконної анексії Росією АР Крим та Севастополя, не дивлячись на гарантії, які РФ дала стосовно поваги до суверенітету та територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів при підписанні Будапештського меморандуму.

«Ситуація приводить до тривожної напруженості, особливо в районі Керченської протоки, Азовського та Чорного морів», – додала Веронік Роже-Лакан.

Від імені делегацій Франції та Німеччини при ОБСЄ вона закликала Росію «поважати свої обіцянки та зобов’язання стосовно територіальної цілісності та єдності України в рамках міжнародно визнаних кордонів, а також безумовно та негайно звільнити усіх моряків та захоплені кораблі».

У США закликали РФ негайно звільнити всіх українських політичних в’язнів з Криму, які виступили проти окупації півострова.

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російській окупації, ініційований громадськістю.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.
  • 30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу. 28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою.
  • 18 травня 2018 року Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.
  • 12 листопада 2018 року Порошенко повідомив, що очікує, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до розділу 10 Конституції України щодо статусу Криму, як кримськотатарської національно-територіальної автономії, аби подати його на розгляд Верховної Ради.
  • Рефат Чубаров вважає, що проект змін до Конституції щодо Криму став заручником політичної ситуації в Україні через майбутні президентські та парламентські вибори.