Суд частково задовольнив позов Гриценка до Центрвиборчкому

Новини

Шостий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов кандидата в президенти Анатолія Гриценка і визнав протиправним і недійсним постанову ЦВК про аспекти ведення передвиборної агітації, зокрема, на підставі неоплачуваних договорів.

«Ми виграли суд – він засудив ЦВК за спробу легалізувати піраміду підкупу голосів за нібито законні виплати «агітаторів «гаранта», – написав Гриценко у соцмережі, передає Центр журналістських розслідувань.

Позов задоволено лише в частині визнання постанови ЦВК протиправною.

З документа випливає також, що в якості третьої сторони на боці позивача виступала Юлія Тимошенко.

Як зазначив адвокат політика Руслан Чорнолуцький, Цетрвіборчком не мав права роз’яснювати норму, яка забороняє оформляти договори з виборцями і виплачувати їм будь-які доплати з виборчого фонду.

«Таким роз’ясненням вони хотіли через компенсацію витрат легалізувати просто роздачу готівки через «прокладку», тобто виборчий фонд перерахує кошти в громадську організацію, а вона повинна компенсувати нібито витрати на телефонний зв’язок, проживання, поїздки», – пояснив Чорнолуцький агентству «Інтерфакс-Україна ».

За його словами, відповідну постанову ЦВК не зобов’язані і не повинні застосовувати правоохоронці.

«Відповідно, ці роз’яснення не можуть бути обов’язковими ні для окружних, ні для дільничних виборчих комісій, ні для інших суб’єктів виборчого процесу. А це означає, що використання юридичними особами грошей, що надійшли з виборчих фондів на так звані компенсації, протизаконно», – додав Чорнолуцький, пише Zn.Ua.

  • Раніше у виборчому штабі Анатолія Гриценка заявили про те, що ЦВК своїм роз’ясненням ведення передвиборної агітації фактично узаконила грошовий підкуп виборців на виборах 31 березня.
  • Зокрема, постанова №376 дозволяє юридичним особам отримувати кошти з виборчого фонду кандидата і витрачати їх нібито на компенсаційні виплати агітаторам: оплату телефонних послуг, проїзду (вклю перевезення багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі проведення заходів передвиборної агітації. Що є прямим підкупом виборців, зазначає він.
  • Також постанова дозволяє юридичним особам залучати виборців до агітації без укладення з ними цивільно-правових договорів або трудових договорів. При цьому юрособи звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.