Архієпископ Климент: Затримання мене поліцією – це намагання перешкодити надавати духовну допомогу українським політв’язням

Новини
Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент Фото: Facebook Валерий Балаян

Затримання в окупованому Сімферополі російськими поліцейськими Архієпископа Сімферопольського і Кримського Української православної Церкви Климента та спроба притягнення його до адміністративної відповідальності спрямовані на те, що перешкодити йому надавати духовну допомогу українським політв’язням, які утримуються в Криму та на території Росії.

Про це Архієпископ Климент, який очолює в ПЦУ Православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі, заявив в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Але небезпека є в тому, що ця моя діяльність, щоб допомогти нашим хлопцям, які знаходяться в ув’язнені, сповідатися, причаститися, в разі, якщо вони б довели цю справу до суду і в мене був би судовий вирок, хоча б за адміністративне порушення, то я б вже не зміг виконувати цю роботу, бо мене просто нікуди вже не допустили б. І тому, напевне, верхівкою цього всього було не тільки спаплюжити ім’я, а й надалі зробити так, щоб я не зміг займатися тим, чим я займаюся», – сказав Владика.

Він підкреслив, що головне його завдання – не правозахисна діяльність, а саме духовна допомога політв’язням, якої вони можуть бути позбавлення у разі притягнення його навіть до адміністративної відповідальності про нібито нецензурну лайку, як це намагались зробити поліцейські.

«І вони йдуть на такий крок цинічний, безбожний для того, щоб позбавити людину по суті сповіді і причастя. Це жах. Але справа не закрита, заява написана, моє пояснення є, і тому до певного часу, я думаю, ця заява буде лежати в певній папці. А що вони далі вигадають, як далі будуть розвиватися події, я не знаю», – зазначив він.

Архієпископ Климент переконаний, що таким чином російські силовики створюють підставу для того, щоб здійснювати тиск на нього. Однак він наголосив, що буде і надалі робити все і молитися, аби зберегти Православну церкву України в Криму.

«Я навіть не знаю, які подальші дії можуть бути з їхнього боку, я не знаю, якою буде моя реакція у відповідь, я знаю одне, що мені треба зберегти зараз Православну церкву в Україні, зберегти цей прихід, який є духовним центром наших українців, які приходять, які моляться, які моляться Богу, а не займаються політикою. Я всім кажу: моя церква не є клубом політичним, у нас Православна церква», – заявив Владика.

Нагадаємо:

  • 3 березня в Криму в Сімферополі російські силовики затримали архієпископа Сімферопольського і Кримського Православної церкви України Климента, який збирався їхати до російського Ростова-на-Дону на суд українського політв’язня Павла Гриба. Владиці дозволили відвідати украинця в СІЗО.
  • Архієпископа Климента російська поліція збиралася звинуватити в «крадіжці» власних речей.
  • Пізніше ввладику відпустили з Центрального райвідділу російської поліції м.Сімферополя, проте відразу ж заступник начальника поліції міста Сергій Нікітін наказав їхати до іншого райвідділу – за заявою про начебто нецензурні висловлюваннях в районі вокзалу.
  • Пізно ввечері архієпископа Климента російська поліція окупованого Криму відпустила без «складання протоколу».