Чубаров: Мітинг на Майдані Незалежності буде головною подією в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Мітинг на Майдані Незалежності в Києві буде центральною подією 18 травня в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу під час заходів до 75-х роковин злочинної депортації кримських татар з Криму, які будуть проходити в Україні.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Він нагадав, що 18 травня о 12:00 пройде всеукраїнська хвилина мовчання. В Києві о 14:00 на території Виставкового центру будуть представлені виставки присвячені трагедії. О 15:00 там же відбудеться реквієм пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу за участю посадових осіб.

Крім того, о 16:30 розпочнеться вже традиційний молодіжний автопробіг вулицями Києва, який завершиться на Майдані Незалежності.

«Центральною подією буде мітинг 18 травня о 18 годині на Майдані Незалежності. Ми закликаємо всіх там об’єднатись і для вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу і – для нас це саме головне на сьогодні – для підтримки людей, які зараз у Криму – і українців і кримських татар. Зрозуміло, що ми очікуємо на Майдані в першу чергу всіх наших співгромадян і наших сусідів, хто був вимушений виїхати з Криму і зараз в Києві, або можуть приїхати з інших міст. І ми очікуємо і київлян також. Треба показати, що ми підтримуємо Крим, кримських татар і українців», – сказав Чубаров.

Також жалобні заходи відбудуться і в інших містах України: Херсоні, Миколаєві, Дніпрі, Одесі та Львові.

Як повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим, у Херсоні 18 травня об 11:30 біля кіноконцертного залу «Ювілейний» відбудеться жалобний мітинг із вшанування Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та 75-их роковин депортації кримськотатарського народу з території Криму.

В рамках заходу, на території біля ККЗ «Ювілейний» заплановане відкриття пам’ятного знаку «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року», а місцю біля меморіалу буде присвоєно назву – «Алея пам’яті за загиблими в наслідок геноциду кримськотатарського народу 1944».

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.
  • 17 та 18 травня 2019 року в Україні пройдуть заходи до 75-х роковин депортації кримськотатарського народу.
  • До 75-х роковин депортації кримськотатарського народу з Криму у Генічеському районі Херсонської області відбудеться низка пам’ятних заходів.
  • Представництво президента України в АРК звернулося до голів облдержадміністрацій з проханням перенести всі заплановані на 18 травня розважальні заходи на інші дати.