Вибори до Європарламенту: оголошені результати

Новини

23-26 травня в державах Євросоюзу відбулися вибори депутатів Європарламенту. Згідно з підсумками голосування Європейська народна партія і соціалісти, у яких було більшість в попередньому складі, скоротили своє представництво, посилили свої позиції ліберали і євроскептики.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на сайт Європарламенту.

З 751 місця в Європарламенті найбільшу кількість, 178 місць, отримала Європейська народна партія (EPP), на другому місці Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S & D) – 152 місця, на третьому – Альянс лібералів і демократів для Європи (ALDE & R) з 108 мандатами.

ЄНП втратила 39 мандатів і буде представлена ​​178 депутатами. Фракція соціалістів зменшилася з 187 до 152 осіб, втративши 35 місць в парламенті.

Понад 100 мандатів отримали антиєвропейські сили: група Європа свободи і прямої демократії, до якої входять італійське Рух 5 зірок і британські прихильники Brexit, отримає 53 місця.

Група Європа націй і свободи, в яку входить партія міністра внутрішніх справ Італії Маттео Сальвини, отримала 55 місць. Минулі вибори принесли їм лише 37 місць.

Також Група зелених/Європейський вільний альянс (Greens/EFA) отримала 67 місць (раніше було 51); Група європейських консерваторів і реформістів (ECR) – 61; Конфедеративная група Європейських об’єднаних лівих і нордична зелених лівих (GUE/NGL) – 39; депутати, не приєдналися до інших політсил – сім місць.

За даними прес-служби, відзначалася рекордна за останні 20 років явка на виборах до Європейського парламенту – в 27 країнах ЄС без Великобританії – 51%, разом з даними щодо явки в Сполученому Королівстві загальний показник склав від 49 до 52%.

Явка на виборах в 2014 році була 42,61%.