На саміті ЄС лідери країн висловляться проти незаконної видачі паспортів РФ на Донбасі

Новини
санкции

На саміті Євросоюзу лідери країн ЄС виступлять проти введеної РФ спрощеної процедури видачі російських паспортів жителям непідконтрольних Україні територій Донбасу.

Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на джерела в Брюсселі, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на Deutsche Welle.

Саміт пройде 20-21 червня.

У проекті затвердженого комюніке сказано, що ЄС «дуже стурбований» намірами Москви і такі дії суперечать «духу і цілям мінських угод». У зв’язку з цим ЄС розглядає «додаткові варіанти, включаючи невизнання російських паспортів, виданих з порушенням мінських угод».

Лідери ЄС також збираються знову закликати Москву негайно відновити переговори по мінським угодами.

На саміті очікується продовження економічних санкцій проти Росії ще на півроку.

  • 24 квітня Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Паспорти вже почали видавати в окупованих частинах Донецької та Луганської області.
  • Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що незаконно видані паспорти не будуть визнані ніде в світі.
  • У РФ підготували законопроект, який спрощує порядок надання деяким категоріям іноземних громадян і осіб без громадянства дозвіл на тимчасове проживання і посвідки на проживання.
  • Міністр з питань тимчасово окупованих територій і переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що Кабінет міністрів готує перелік російських чиновників, причетних до реалізації спрощеної процедури незаконної видачі паспортів РФ жителям окупованого Донбасу, до яких повинні застосувати санкції.