У РФ висунули остаточне звинувачення 18 з 24 українських моряків

Новини

У Росії звинувачення в остаточній редакції висунуто 18 військовополоненим українським морякам.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, пише Центр журналістських розслідувань.

«Загалом на сьогодні звинувачення в остаточній редакції висунули 18 військовополоненим українським морякам. У графіку слідчих дій, очікується, що в четвер, п’ятницю і у вівторок наступного тижня звинувачення в остаточній редакції буде висунуте щодо решти 6 військовополонених українських моряків», – повідомив Полозов.

Він додав, що сьогодні слідство висунуло остаточне звинувачення Віктору Беспальченку, Володимиру Варимезу, В’ячеславу Зінченку і Юрію Без’язичному.

Слідство ФСБ Росії в Москві розпочало висувати звинувачення в остаточній редакції захопленим у Чорному морі українським військовим морякам за статтею ККР про незаконне перетинання державного кордону Росії.

Після того, як 9 липня слідство висуне остаточне обвинувачення всім українським морякам захист і військовополонені перейдуть до стадії ознайомлення з матеріалами справи.

Нагадаємо:

  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • МЗС України направило РФ ноту з вимогою назвати час і місце передачі українській стороні 24 полонених моряків і трьох кораблів ВМСУ, захоплених в нейтральних водах Чорного моря в минулому році.
  • Євросоюз вимагає від Росії виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня та повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ, незаконно захоплених російськими військовим в Чорному морі.
  • 25 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про долю захоплених російським військовими в районі в Керченської протоки моряків і кораблів ВМСУ знаходиться за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зажадав від Росії негайно відпустити українських військових і передати кораблі Україні.