Після окупації Криму ВМС в Україні так і не відродили – екскомандир «Славутича»

Новини
Rолишній командир розвідувального корабля ВМСУ «Славутич» Олексій Кисельов Фото: genichesk.ipc.org.ua

Після окупації Криму і Севастополя Росією і здачі кораблів і об’єктів ВМСУ українським керівництвом, флот в Україні так і не відродили. Значною мірою в цьому винен колишній президент України Петро Порошенко, якого цікавило не будівництво кораблів, необхідних ВМСУ, а катерів на заводі, що йому належав.

Таку думку висловив колишній командир розвідувального корабля ВМСУ «Славутич», заступник голови громадської організації «Переселенець-SOS» Олексій Кисельов під час онлайн-конференції, організованої медіа-центром «IPC-Генічеськ», передає Центр журналістських розслідувань.

«На сьогоднішній день це мотлох, а не Військово-Морські Сили України. Це я кажу, як фахівець. Якщо хто хоче зі мною посперечатися, включаючи головнокомандувача, – я готовий … Флотської компоненти звичайно ж у нас немає, на жаль. А після 2014 року, коли наше командування і керівництво країни здало, по суті, Військово-Морські Сили України, Крим і Севастополь, весь корабельний склад в основі залишився стояти біля причальної стінки (у Криму – ред.). І з того часу ми так не відновили флотську складову. Є берегові артилерійські війська, є морська піхота. Але в цілому, звичайно ж, це не флот», – зазначив екскомандир «Славутича».

При цьому провину за нинішній стан ВМСУ він поклав на колишнього президента України Петра Порошенка, який, переслідучи власні бізнес-інтереси, був зацікавлений в замовленні будівництва катерів на заводі «Кузня на Рибальському» (раніше «Ленінська кузня») в Києві, який йому належав, а не кораблів, дійсно потрібних для українського флоту.

«Для себе особисто я це пов’язую тільки з тим, що кораблі не потрібні були, економічно не вигідні були Петру Порошенко як президенту – власнику «Ленінської кузні». Йому не вдалося, на скільки мені відомо, миколаївський напрямок судноремонту та будівництва забрати під себе і залишилася тільки «Ленінська кузня», яка могла випускати, штампувати тільки річкові катери і «рибачки» (риболовні судна – ред.). І все зав’язалося на нібито військовому замовленні, який флоту не потрібен: ні ті катери, ні ті судна-розвідники на базі рибалок, які побудували», – зазначив Кисельов.

За його словами, формувати таке військове замовлення для заводу Порошенка допомогли колишні і нинішній командувач ВМСУ.

«Потрібно розібратися, скільки було витрачено грошей на непотрібні нам катери і кораблі-розвідники, хто підписував ці документи, хто готував замовлення від флоту … Такі командувачі потрібні були Петру Порошенко, для того щоб складати ці нікчемні замовлення, відмивати гроші, штампувати непотрібні катери і кораблі для флоту. І це основна причина, що ми до цих пір нічого не маємо», – заявив Кисельов.

Нагадаємо:

  • Після того як відбулася незаконна анексія Криму, Росія почала повернення Україні захоплених у неї кораблів і суден, однак в червні 2014 року ця процес був зупинений.
  • За інформацією координатора групи «Інформаційний опір», нардепа Дмитра Тимчука, до моменту одностороннього припинення російського стороною переговорів щодо повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМС України, з анексованого Криму було виведено: 3 бойових корабля, 32 судна забезпечення, 24 літаків та гелікоптерів, 1438 одиниць авто-, броне- та спецтехніки. У той же час, за його даними, на окупованій території залишилося: 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 3 літальних апарати, 2363 одиниці авто-, броне- та спецтехніки.
  • 3 липня 2016 року президент України Петро Порошенко заявив, що в результаті незаконної російської окупації Криму ВМСУ втратили близько 70% корабельного складу.
  • 27 лютого 2017 року Ігор Воронченко заявив, що кораблі ВМСУ, які залишилися в Криму після окупації півострова, використовуються російськими військовими як донори запчастин для кораблів Чорноморського флоту РФ, які курсують в Сирію і несуть вахту на захоплених українських газових родовищах в Чорному морі.
  • 11 січня 2018 року президент РФ Володимир Путін заявив про готовність передати Україні військові кораблі і авіатехніку, які були захоплені російськими військовими під час окупації Криму, і передача яких була припинена Росією в червні 2014 року, вказавши на їх «жалюгідний стан». Командувач ВМСУ Ігор Воронченко вказав, що на момент захоплення українська техніка була справна.
  • Президент Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти кораблі з окупованого Криму лише разом із самим Кримом.