Радбез ООН на вимогу РФ обговорить український мовний закон

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: Twitter UKR Mission to UN

Рада Безпеки ООН проведе 16 липня засідання з українського мовного закону з ініціативи РФ.

Зустріч розпочнеться о 17:00 за київським часом, говориться на сайті Ради безпеки, пише Центр журналістських розслідувань.

Раніше Росія вже ініціювала проведення засідання Ради безпеки ООН 20 травня, щоб обговорити закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Тоді Рада безпеки відмовилася розглядати це питання.

В Україні 16 липня набув чинності Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Нагадаємо:

  • 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5670-д «Про функціонування української мови як державної», згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в державних установах і суспільстві. Закон не обмежує прав національних меншин і корінних народів, не втручається в сферу релігійних обрядів і особистого спілкування і дозволяє отримувати сервіс іншою мовою, якщо сторони погоджуються. При цьому порядок застосування мов в Україні визначається виключно статтею 92 закону. Закон передбачає знання і застосування державної мови посадовими особами та постачальниками послуг, іспит з української мови для отримання громадянства, україномовну освіту для всіх громадян. Також в законі прописано, що на загальнонаціональних телеканалах має бути не менше 90% української мови, у всіх ЗМІ і сайтів повинні бути українські версії сайтів, не менше 50% назв книг повинні видаватися українською мовою, і не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в точках розповсюдження.
  • Президент Петро Порошенко в середу, 15 травня, підписав закон «Про функціонування української мови як державної». Він набуде чинності через два місяці після публікації.