В ЄС розробляють єдині рекомендації щодо невизнання паспортів РФ, виданих на Донбасі

Новини
Фото: мвд.рф

У Європейському союзі розробляють «єдині рекомендації» для країн-членів щодо «ідентифікації та можливого невизнання» паспортів РФ, виданих мешканцям окупованих збройними формуваннями Росії районів Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, наданій виданню DW, передає Центр журналістських розслідувань.

Ці рекомендації для держав-членів Євросоюзу і їхніх консульств розробляє Єврокомісія разом з Європейською службою зовнішніх справ та у координації з делегаціями ЄС у Києві та Москві.

Настанови також стосуватимуться питання видачі віз, прохання про які подаватимуть мешканці Донбасу з паспортами РФ в Росії чи в Україні.

У заяві речника ЄС нагадали, що невизнання паспортів перебуває у компетенції кожної держави-члена Євросоюзу.

Нагадаємо: 

  • 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • Паспорти вже почали видавати в окупованих частинах Донецької та Луганської області.
  • У РФ підготували законопроект, який спрощує порядок надання деяким категоріям іноземних громадян і осіб без громадянства дозвіл на тимчасове проживання і посвідки на проживання.
  • Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що Кабінет міністрів готує перелік російських чиновників, причетних до реалізації спрощеної процедури незаконної видачі паспортів РФ жителям окупованого Донбасу, до яких повинні застосувати санкції.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що дії РФ щодо прискореного надання російського громадянства жителям українських районів Донецької та Луганської областей суперечать зусиллям по досягненню миру на Донбасі.
  • За даним ГУР Міноборони України, російські окупаційні адміністрації в ОРДЛО вимагають від місцевих жителів, які співпрацюють з окупантами, прискорити надання документів для отримання російського громадянства.