У Фірташа відповіли на рішення АМКУ про поділ групи Ostchem

Влада

Group DF буде оскаржувати рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про поділ групи Ostchem в частині виробництва азотних добрив в судах всіх рівнів.

Про це сказано в заяві групи компаній Дмитра Фірташа, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У Group DF вважають, що рішення АМКУ прийнято «на підставі аргументів сумнівної якості з грубим порушенням законодавства».

«Деякі оцінки і положення не витримують ніякої критики і свідчать про лобіювання інтересів з боку конкурентів української хімічної промисловості», – наголошується в заяві.

У прес-релізі підкреслюється, що своїм рішенням АМКУ фактично вирішив стратегічне завдання в першу чергу російських конкурентів по знищенню вітчизняного хімпрому.

Антимонопольний комітет України прийняв рішення примусово розділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа в частині виробників азотних мінеральних добрив і оштрафувати «НФ Трейдінг Україна» на 107 млн грн, повідомляє глава відомства Юрій Терентьєв у Facebook.

Поділ активів повинен відбутися протягом дев’яти місяців з дати отримання цього рішення.

Комітет встановив, що група Фірташа у складі заводів-виробників «Азот», «Рівнеазот», «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», оптової торгової компанії «НФ Трейдінг Україна» зловживала монопольним становищем на ринку азотних мінеральних добрив протягом 2014-2017 років.

Серед порушень, які встановив АМКУ: систематична перепродаж всередині групи за завищеними цінами природного газу, який є основною сировиною при виробництві добрив, що призвело до завищення вартості добрив; свідома зупинка заводів з виробництва міндобрив під час польових робіт в 2017 році, що призвело до дефіциту на ринку і недопоставки товару аграріям, які зробили передоплату.

На думку АМКУ, якщо б три основних українських заводу-виробника міндобрив конкурували між собою, а не діяли як один суб’єкт, такі зловживання були б неможливі.

На «НФ Трейдінг Україна», яка реалізовувала продукцію Ostchem, накладено максимально можливий штраф – 107 млн грн.

Нагадаємо:

  • Антимонопольний комітет дозволив 8 серпня кіпрському офшору Orinast Limited Віталія Хомутинника купити понад 50% акцій іншої кіпрської фірми Dresdenco Investments LTD.
  • Міністр юстиції Австрії дозволив екстрадувати олігарха Фірташа до США.
  • Половина іноземних компаній, якими володіють українські чиновники, знаходяться в офшорах.