Українські правоохоронці розкрили викрадення активіста Решата Аметова під час окупації Криму

Топ-Новости
Решат Аметов Фото: ctrcenter.org

Під процесуальним керівництвом прокуратури АРК розкрито викрадення 3 березня 2014 року кримськотатарського активіста Решата Аметова, тіло якого зі слідами жорстоких тортур було виявлено через два тижні у Білогірському районі Криму. Слідство називає імена підозрюваних у викраденні активіста на площі Леніна в Сімферополі – це громадяни України Олександр Руденко і Олександр Баглюк та російський військовий пенсіонер Євген Скрипник, який далі воював на Донбасі під позивним «Прапор».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прокуратури, яка здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом викрадення та умисного вбивства Аметова.

«Під час проведення досудового розслідування було здобуто достатньо доказів, які свідчать про те, що викрадення Решата Аметова було здійснено двома учасниками не передбаченого Конституцією та законами України збройного формування під назвою «самооборона Криму», – йдеться у повідомленні.

Як встановили правоохоронці, викрадення Аметова учасниками НСЗФ «самооборона Криму» здійснювалось під керівництвом колишнього військовослужбовця Збройних сил Російської Федерації С., який проходив військову службу в 76-й Повітрянодесантній дивізії та в 728 окремому батальйоні зв’язку Збройних Сил РФ. Військовий пенсіонер.

Також встановлено, що після вчинення зазначеного злочину С. покинув території Криму, брав участь у бойових діях у складі терористичної організації «ДНР» та в квітні 2014 року вчинив аналогічний злочин, пов’язаний із організацією викрадення трьох офіцерів спецпідрозділу Служби безпеки України «Альфа».

22 серпня 2019 року слідчим відділом ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі під процесуальним керівництвом прокуратури АРК Б., Р., та С. повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 260 КК України (участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування) та ч. 3 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі людини, за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки).

Начальник кримського главку Нацполіції Віталій Стрижак назхвав імена підозрюваних та уточнив, що, за даними слідства, викраденням Аметова керував колишній військовослужбовець ЗС РФ Скрипник Володимир Евгенович, 1966 р.н.

  

На Донбасі Скрипник воював з позивним «Прапор» під командуванням Ігоря Стрєлкова (Гиркин). В інтерв’ю, зокрема, називає Слов’янськ, Ямпіль, Сніжне. Під прізвищем Горбик був комендантом Сніжного. В останні роки називає себе волонтером фонду «Новоросія» Стрєлкова і воєнкором проекту «Солдатська правда».

Двоє членів «самооборони Криму», які підозрюються у  викрадені Аметова –  цеБаглюк Олександр Михайлович, 10975 р.н. і Руденко Олександр Сергійович, 1986 р.н.

За даними бази “Миротворець”, перед окупацією Криму Олександр Баглюк служив  у військовій частині А3835 ВМСУ (Бахчисарай) у званні сержанта, займав посаду командира відділення плавальних транспортерів групи забезпечення інженерного загону. Зрадив присязі народу України,  перейшов на службу до ЗС РФ.  

Нагадаємо: