Роскомнадзор вимагає від «Радіо «Куреш» видалити новину про Керченській міст, яку Генпрокуратура РФ вважає екстремістською

Влада

Роскомнадзор вимагає від кримського видання «Радіо «Куреш», яке працює в Херсоні, видалити з сайту новину за 2018 рік про тріщину у Керченському мосту, яку Генеральна прокуратура Росії вважає закликом до «здійснення екстремістської діяльності». У редакції вважають це тиском на видання через журналістське розслідування «Радіо «Куреш» про діяльність на Херсонщині проросійських організацій, які отримують фінансування від фонду президента РФ Володимира Путіна.

Електронний лист від Роскомнадзору надійшов до редакції «Радіо «Куреш» 27 вересня.

«Спрямовується повідомлення про обмеження доступу до інформаційного ресурсу http://www.kuresh.info/ne-vyiderzhala-nagruzki-i-tresnula-opora-kerchenskogo-mosta.htm в інформаційно-телекомунікаційних мережах, в тому числі мережі «Інтернет», на підставі вимоги Генеральної прокуратури Російської Федерації від 27.09.2019 № 27-31-2019/Ід8578-19, як таке що містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку»,- йдеться у повідомленні.

При цьому Роскомнадзор вимагав видалити матеріал протягом доби, після чого редакція мала повідомити російське відомство про виконання всіх вимог Генеральної прокуратури РФ.

Скрін листа від Роскомнадзора до редакції «Радіо «Куреш» Фото: kuresh.info

В свою чергу у редакції «Радіо «Куреш» заявили, що не вважають жоден зі своїх матеріалів такими, що спонукають до екстремістської діяльності чи закликають до масових заворушень.

«Завдання ЗМІ – це незалежне висвітлення інформації, а особливо такої, яка містить суспільну загрозу. Матеріал, розміщений на сайті «Радіо «Куреш», має інформативний характер з посиланням на першоджерело, тому редакція не вбачає причин для коригування чи видалення матеріалу», – вказали журналісти.

Натомість, рішення Генпрокуратури РФ про визнання журналістського матеріалу закликом до «екстремістської діяльності» редакція пов’язує із тиском на журналістське розслідування, яке в даний час проводиться «Радіо «Куреш» та стосується фінансування проросійських організацій Херсонськоъ області особистим фондом російського президента Володимира Путіна.

«За останній місяць були розіслані десятки інформаційних запитів до відповідних організацій, структур, органів місцевої та обласної влади, учбових закладів. Розслідування почалося після того, як у редакції з’явилась інформація про те, що до «Ради національних меншин та корінних народів» при Херсонській ОДА, намагаються увійти російські організації, які отримали фінансування від фонду В. Путіна в останні три роки. Тому, вірогідно, що таке «спонтанне» рішення прокуратури Росії, є своєрідним попередженням нашій редакції. Чи можливий подальший тиск на редакцію у зв’язку з журналістським розслідуванням про фінансування руських центрів в Херсоні, стане зрозуміло найближчим часом», – наголосили у редакції.

Кримський інформаційний ресурс «Радіо «Куреш» працює з 2 вересня 2015 року у Херсоні. У свої матеріалах більшу частину уваги приділяє темам, пов’язаним з АР Крим: окупацією, дотриманням прав людини, судовим процесам тощо.

Нагадаємо:

  • На початку лютого 2019 року компанія YouTube повідомила Центру журналістських розслідувань про отримання повідомлення від Роскомнадзору про обмеження доступу до сюжету про кримському політв’язня-правозахисника Емір-Усеїна Куку, розміщеному на каналі агентства в YouTube, і вимогу його видалення. Якщо Центр журналістських розслідувань не вилучить інформацію, внесену в РФ в список заборонених, «Google може бути змушена заблокувати контент», говорилося в документі.
  • Мінінформполітики України звернулося до адміністрації YouTube, корпорації Google і ТОВ «Гугл» із закликом не вживати ніяких заходів щодо відеоматеріалу Центру журналістських розслідувань про політв’язня Емір-Усеїна Куку і взяти до уваги зусилля Росії щодо придушення свободи слова.
  • Через тиждень компанія YouTube поінформувала редакцію видання Крим.Реалії (проект Радіо Свобода), що Google може заблокувати після повідомлення Роскомнадзору відеозапис радіопрограми про переслідування в окупованому Криму громадян України, в тому числі правозахисника Емір-Усеїна Куку, за обвинуваченнями у зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір », забороненої в Росії.