Конгрес США схвалив продаж Україні 150 ракет і двох протитанкових ракетних комплексів Javelin – ЗМІ

Новини
Військовослужбовці ЗС України з ПТРК Javelin під час військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 24.08.2018 Фото: Gleb Garanic/Reuters

Крім основної військової допомоги в розмірі $250 млн Конгрес США схвалив продаж Україні 150 ракет і двох протитанкових ракетних комплексів Javelin на суму $ 39 млн.

Про це повідомляє Bloomberg.

За їхніми даними, Держдеп США схвалив, а Конгрес неофіційно підписав контракт на продаж зброї.

Україна зверталася за зброєю ще на початку літа минулого року. У 2018 році США продали більше 200 ракет і 37 пускових установок.

Американському телеканалу Fox News стало відомо, що Пентагон, Державний департамент і Рада національної безпеки були одностайні в підтримці виділення фінансової допомоги Україні, і що президент США Дональд Трамп діяв один, припиняючи виділення протягом літа. Затримка стосується $250 млн, які Вашингтон збирався традиційно виділити Україні на нинішній фінансовий рік на зміцнення системи безпеки і оборони. 

Нагадаємо:

  • Сенат США пропонує збільшити до 300 млн дол. та суттєво розширити безпекову допомогу Україні в оборонному бюджеті на 2020 рік. Це на 50 млн дол. більше в порівнянні з 2019 роком. Із зазначеної суми 100 млн дол. має бути спрямовано винятково на летальні види озброєнь.
  • У квітні 2018 року ЗС України отримали від США 210 ракет і 37 пускових установок ПТРК Javelin.
  • Американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) FGM-148 Javelin (англ. – спис) призначений для знищення бронетехніки, захищених об’єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і повітряних об’єктів, що летять з невеликою швідкістю та висотю (вертольотів, БПЛА). Ракета комплексу Javelin оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, яка реалізує принцип «вистрілив-забув». Прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Поставляється на експорт.