ОБСЄ і посольство США вимагають звільнення Асєєва, Україна скажитиметься в ООН

Новини

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ засудив ув’язнення українського журналіста Станіслава Асєєва в окупованому Донецьку. Із засудженням вироку Асєєву виступило також посольство США в Україні.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлем Дезір «шокований» вироком Асєєву.

«Я рішуче засуджую тюремне ув’язнення Станіслава Асєєва, і я шокований його абсолютно незаконним засудженням і вироком до 15 років позбавлення волі. Я повторюю, що він повинен бути негайно звільнений», – сказав Дезір.

Окрім того, Дезір закликав до звільнення й іншого журналіста – блогера і співробітника Української служби Радіо Свобода Олега Галазюка, який також був затриманий на окупованій території Донецької області у серпні 2017 року.

«Асєєв і Халазюк були одними з небагатьох незалежних журналістів, які працювали і висвітлювали події на непідконтрольній території Донецької області. Мовчання незалежних журналістів є злочином проти свободи вираження думок, і це неприпустимо», – сказав Дезір, закликаючи до звільнення журналістів. 

Із закликом звільнити Асєєва виступило й посольство США в Україні, про що йдеться у твітері дипломатичної установи.

Україна підніматиме питання про ув’язення Асєєва в ООН – про це повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, пише Укрінформ.

«Цього тижня триває робота Третього комітету Генасамблеї ООН, який займається правозахисною тематикою. Без сумнівів, делегація України порушить питання і про так званий «вирок» Станіславу Асєєву як сумний приклад політики придушення окупаційною владою в Донецьку критичних поглядів та грубого порушення прав людини», – сказав інформагенції Ніколенко.

Нагадаємо:

  • Українського письменника, журналіста, члена Українського ПЕН Станіслава Асєєва “суд” бойовиків “ДНР” засудив до 15 років колонії суворого режиму. Його звинувачено у шпіонажі та “організації екстремістської спільноти”. 
  • 1 жовтня 2019 року українському журналісту Станіславу Асєєву виповнилося 30 років. Асєєв – автор проекту Радіо Свобода Радіо Донбас.Реаліі, Zn.ua. Журналіст перебуває в ув’язненні, за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спочатку він просто зник, два тижні про нього нічого не було відомо. Пізніше у «ДНР» визнали його затримання і звинуватили в шпигунстві на користь України.
  • У грудні 2017 року відбувся обмін утримуваними особами, в рамках якого на контрольовану України територію з ОРДЛО повернулося 73 громадянина. Під час підготовки бойовики «ДНР» запевнили, що прізвище Асєєва потрапило в списки. Ірина Геращенко, яка на той час була членом тристоронньої контактної групи в Мінську, заявила про те, що переговори були дуже важкими. Однак уже за кілька тижнів до обміну стало відомо, що бойовики відмовилися відпустити Станіслава Асєєва. За словами Фірсова, для обміну українця задіяли різні канали комунікації, наприклад, церковні, журналістські, політичні. Але це не допомогло.