Росія зацікавлена віддати захоплені кораблі ВМСУ – адвокат Полозов

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: ТАСС

Росія зацікавлена в тому, щоб повернути Україні кораблі ВМСУ, захоплені російськими військовими в Чорному морі в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року.

Про це повідомив в ефірі Радіо Свобода російський адвокат Микола Полозов, який координував роботу групи адвокатів, які захищали військовополонених українських моряків в російських судах.

«За моєю інформацією, принципова домовленість про це була досягнута, питання було в технічній частині, оскільки кораблі не експлуатувалися кілька місяців. Крім того, катер «Бердянськ» постраждав унаслідок обстрілу, і в техніків прикордонної служби були питання щодо плавучості цих суден, вони боялися, що просто не зможуть їх фізично передати. Наскільки мені відомо, якийсь комплекс ремонтних робіт здійснювався, і я думаю, що тільки-но буде досягнутий задовільний стан їхньої плавучості, щоб їх можна було передати – їх, швидше за все, передадуть», – сказав Полозов.

За його словами, з українського боку за питання повернення захоплених Росією кораблів відповідає помічник президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак, з російського – віцепрем’єр Дмитро Козак.

Як повідомлялось, МЗС України направило Росії ноту з вимогою віддати кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими в Чорному морі.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 7 жовтня командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що Росія повідомила Міжнародному трибуналу з морського права неправдиву інформацію про нібито повернення Україні двох малих броньованих артилерійських катерів і буксира, захоплених разом з екіпажами російськими військовими 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки.