Верховна Рада розглядає законопроєкти про ринок землі (трансляція)

Новини

Першим у порядку денному йде урядовий законопроєкт «про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Народні депутати з різних фракцій подали 10 альтернативних законопроєктів.

Згідно із пропозиціями Кабінету міністрів, набувати право власності на земельні ділянки сількогосподарського призначення зможуть громадяни України, юридичні особи, утворені за законодавством України, територіальні громади й держава.

«Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності», – йдеться в документі.

Сукупна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності особа не повинна перевищувати 15 відсотків земель сільськогосподарського призначення такої області або Автономної Республіки Крим та не повинна перевищувати 0,5 відсотка земель сільськогосподарського призначення України.

Законопроєкти розглянуть у першому читанні.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявляв, що ринок землі запрацює з 1 жовтня 2020 року.

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення запроваджений у 2001 році. Його дія має завершитися 1 січня 2020 року, якщо Верховна Рада знову його не продовжить.

Відкриття ринку землі підтримують західні організації, зокрема Міжнародний валютний фонд та Європейський суд із прав людини. Продаж сільськогосподарської землі в Україні наразі офіційно заборонений.

Іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму, йдеться в зверненні президента Володимира Зеленського 11 листопада.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • Детально про тіньовий ринок землі в Україні розповів у програмі «Питання національної безпеки»(проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) Георгій Могильний, експерт із земельних відносин.
  • Новий уряд подав на розгляд парламенту законопроект, який має скасувати мораторій та запустити продаж аграрних земель. Обласними центрами пройшла хвиля акцій протесту, яка фінішувала під Верховною Радою України. Ініціатором усіх цих акцій була маловідома досі громадська організація – громадська спілка «Всеукраїнська аграрна Рада» (ВАР). Журналісти Центру журналістських розслідувань вирішили дізнатися, хто очолює цю спілку, хто є її членами і чому саме ця організація єдина, хто вийшов на вуличні протести?