РФ після повернення кораблів ВМСУ повинна закрити справу проти українських моряків – Полозов

Новини
Зустріч звільнених з російського полону екіпажів кораблів ВМСУ в Одесі, 14.09.2019 Фото: Facebook ВМС ЗС України

Росія після повернення Україні кораблів ВМСУ, захоплених російськими військовими в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року, повинна припинити кримінальну справу проти українських моряків, щоб повністю виконати наказ Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook російський адвокат Микола Полозов, який раніше координував роботу групи адвокатів, які захищали військовополонених українських моряків в російських судах, а тепер сам представляє їх інтереси.

Він нагадав, що Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня 2019 року виніс наказ про застосування забезпечувальних заходів, підпунктом 1 (а) пункту 124 якого встановлено обов’язок РФ негайно повернути Україні малі броньовані артилерійські катери «Нікополь», «Бердянськ» і рейдовий буксир «Яни Капу». Крім того, підпунктом 1 (b) пункту 124 наказу Суд зобов’язав Росію негайно повернути в Україну 24 членів екіпажів захоплених військових кораблів.

«На початку вересня військовополоненим українським морякам був змінений запобіжний захід, вони змогли повернутися в Україну. Таким чином підпункт 1 (b) наказу трибуналу російською владою було виконано», – зазначив Полозов.

Він додав, що те ж саме стосується підпункту 1 (a) про повернення кораблів, оскільки катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» вивели з Керчі для передачі українській стороні 18 листопада в Чорному морі, після чого Росія зможе надати звіт трибуналу ООН про виконання двох пунктів травневого наказу.

«Що стосується третього пункту, то, оскільки арбітраж трибуналу буде розглядати, в тому числі, і питання імунітету українських військових суден і членів їх екіпажів, то провадження у кримінальній справі в Російській Федерації про незаконний перетин кордону групою осіб є триваючим порушенням імунітету українських військових судів і членів їх екіпажів і безумовно ускладнює суперечку, який розглядається Міжнародним трибуналом ООН з морського права. Після повернення в Україну захоплених моряків і їх кораблів, природним і розумним завершенням всієї цієї історії в Росії має бути припинення кримінальної справи проти моряків», – підкреслив Полозов.

Як повідомлялося, за інформацією «прикордонного управління ФСБ по Республіці Крим», передача Україні захоплених Росією кораблів ВМСУ відбудеться 18 листопада в узгодженому районі Чорного моря. 17 листопада судна берегової охорони РФ вивели на буксирах малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» (P175) і «Нікополь» (P176), а також рейдовий буксир «Яни Капу» (A947) з акваторії «Генмол» в Керчі.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.