РФ з початку року 34 тисячі разів порушила повітряний простір України над Кримом – ПС ЗСУ

Новини
Авиалайнер Airbus A319-111 (VQ-BAV) авиакомпании Аэрофлот/Россия. Фото: planefinder

Росія з початку 2019 року понад 34 тисячі разів порушила повітряний простір України в межах території окупованого Криму. Всього за час окупації півострова таких порушень зафіксовано близько 200 тисяч.

Про це повідомляє видання Міноборони України АрміяInform з посиланням на інформацію Командного центру Повітряних сил ЗСУ.

«З початку російсько-української війни агресор не припиняє порушувати повітряний простір України в межах Автономної Республіки Крим, тимчасово окупованої Російською Федерацією. Тільки з початку цього року таких випадків було зафіксовано понад 34 тисяч! Всього за роки війни кількість порушень цивільними повітряними суднами російських авіакомпаній досягла 200 тисяч», – йдеться в повідомленні.

На підставі норм міжнародного права, Україна повинна гарантувати безпеку польотів в своєму повітряному просторі, але в умовах війни з Росією це стало неможливо. Тому після анексії Криму Україна заборонила зліт-посадку з аеропорту «Сімферополь» всім авіакомпаніям і закрила повітряний простір над всією територією півострова ще в березні 2014 року. Повністю закрити українське небо для Росії вдалося з 26 листопада 2015 року.

За інформацією Командного центру Повітряних сил ЗСУ, незважаючи на заборони, російські авіакомпанії досі літають до Криму – крім Сімферополя найчастіше в Бельбек, Джанкой, Гвардійське, Качу і Саки. Серед компаній, які постійно порушують український повітряний простір: Аерофлот, Nordwind, S7, «Нордавіа», Red Wings, «Уральські авіалінії», «Ютейр», «Сибір», «Газпром авіа», «Вім-Авіа», «Глобус» , «Северсталь» і спеціальний льотний загін «Росія».

За словами начальника відділу контролю повітряної обстановки розвідувально-інформаційного центру Сергія Яковенка, вся інформація про порушення повітряного простору України акумулюється саме на Командному центрі.

«В цілому ми щодня супроводжуємо близько 1200 радіолокаційних цілей. З них 200 – порушення порядку використання простору повітряними судами Росії в межах АР Крим. Так, російські авіакомпанії дуже часто літають з Росії на наш півострів. Восени вони здійснюють близько ста рейсів на добу. Однак в літній період ця цифра збільшується в рази», – цитує видання Яковенка.

Фото: Facebook Командування Повітряних Сил ЗСУ

При цьому ряд літаків російських авіаліній порушників здійснює регулярні пасажирські авіаперевезення в аеропорти багатьох країн світу, тому дані про них Україна регулярно передає в посольства цих країн та інших офіційних установ для подальшого формування так званого «чорного списку» повітряних суден.

Крім того, по кожному виявленому факту порушення правил і порядку використання повітряного простору України над тимчасово окупованим Кримом Україна виписує російським авіакомпаніям штраф в розмірі 136 тис грн. За інформацією Державіаслужби, станом на 15 листопада 2019 року винесено понад 98 тисяч постанов про накладення штрафів за правопорушення у галузі цивільної авіації на загальну суму понад 13 млрд грн. Однак, у зв’язку з тим, що російські авіакомпанії не зареєстровані на території України, поки ці постанови залишаються невиконаними.

Відомості про факти порушень передаються в міжнародні інстанції, що мають можливості стягнути штрафи з російських авіакомпаній. Йдеться як про арешт зарубіжних активів російських авіаперевізників, так і про індивідуальні санкції щодо їх власників, повідомляє видання.

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.
  • 25 листопада 2015 року Кабінет міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. З 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.