Нафтогаз і Газпром можуть підписати договір про транзит газу до 2020 року – Вітренко

Новини

Україна і РФ ще можуть домовитися про транзит газу до 2020 року: 10-річний контракт між Україною і Росією про постачання і транзит газу закінчується 31 грудня 2019 року.

Про це виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив в інтерв’ю DW.

«Нам не потрібно вигадувати велосипед. Все, що потрібно зробити, – прийти і за сформованими європейськими правилами забронювати потужності в України. Рішення обійти Україну за допомогою будівництва «Північного потоку – 2» і «Турецького потоку» – це політичне, а не економічне рішення . І весь газовий сектор, і навіть ті ж «Нафтогаз» і «Газпром» страждають від того, що це питання занадто заполітизоване», – сказав він.

У свою чергу, російське міністерство енергетики повідомило про двосторонні переговори з українською стороною щодо газових питань.

«Сьогодні у Відні відбулися російсько-українські переговори щодо газу з участю Міністра енергетики РФ Олександра Новака, Міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексія Оржеля, Голови Правління ПАТ «Газпром» Олексія Міллера, керівників НАК «Нафтогаз України» і ТОВ «Оператор газотранспортної системи Україна», – йдеться в повідомленні.

За повідомленням російського міністерства, у Відні сторони обговорили російсько-українське співробітництво в газовій сфері – врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів, умови транзиту російського газу в Європу з 2020 року, перспективи прямої закупівлі російського газу для споживачів України.

Російська сторона заявила, що в результаті зустрічі «досягнуті домовленості щодо інтенсифікації спільної роботи в двосторонньому форматі в найближчі дні».

З осені 2015 го Україна не імпортує природний газ за контрактом з «Газпромом», закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

НАК «Нафтогаз України» готовий розглянути можливість отримання від російського «Газпрому» природного газу замість грошей в рахунок виплат близько $3 млрд за рішеннями Cтокгольмский арбітражу.

  • Під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму, оскільки порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи української компанії та її дочірніх підприємств, зокрема ДАТ «Чорноморнафтогаз», на півострові та на шельфі Чорного моря.
  • Міжнародні механізми дозволять заарештувати майно РФ за кордоном в результаті виконавчих проваджень щодо відшкодування збитків Україні через захоплення та привласнення Росією майна НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх компаній у Криму, повідомила Світлана Нєжнова, голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), коментуючи рішення міжнародного арбітражу про відповідальність РФ за захоплення активів НАК «Нафтогаз України» в Криму.