Меркель висловила надію, що Мінські домовленості будуть переглянуті

Новини

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Мінські домовленості (Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 і Мінський комплекс заходів від 12 лютого 2015 року) не є «кам’яним документом», і вітає пропозиції президента України Володимира Зеленського з їхньої зміни.

Про це вона заявила за підсумками саміту «нормандської четвірки» в Парижі.

«Є питання: цей документ скам’янілий, або його можна міняти? Адже є певні пропозиції президента Зеленського щодо його зміни. Ми сподіваємося, що цей документ (Мінські домовленості) знову буде гнучким, і він буде оживлений», – сказала вона.

Меркель не уточнила, про які зміни йдеться, але відомо, що Зеленський пропонує: контроль над кордоном повинен бути переданий Україні до виборів.

Володимир Путін, в свою чергу, підкреслив, що гнучкість не повинна порушувати питання передачі контролю над кордоном.

«Дійсно, угоди мають ту чи інші гнучкість, але є речі, які прописані прямо, і з ними складно сперечатися», – заявив він, наголосивши, що пункти про кордон є тим, що не варто змінювати.

Президенти Франції, Німеччині, Україні та РФ досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Офіс президента опублікував повний текст комюніке за підсумками зустрічі.

  • Президент Володимир Зеленський на прес-конференції після зустрічі в нормандському форматі заявив, що ніякої федералізації України не буде, а також перерахував досягнуті домовленості. Зеленський також зробив акцент на кількох «червоних лініях», які Україна ніколи не переступить: неможливість федералізації, неможливість компромісів через поступки в межах територій. Також не буде ніякого впливу на вектор руху і розвитку України. Крім того, ніяких компромісів по Криму. «Донбас і Крим – це Україна», – сказав Зеленський.