Катастрофа літака МАУ в Ірані: версії подій

Новини

1: Попередня версія західних спецслужб: Boeing 737 «Українських міжнародних авіаліній» розбився в Ірані через поломки двигуна, а не через те, що його збила ракета.

2: Катастрофа українського пасажирського авіалайнера Boeing 737-800 МАУ, який впав на землю в вогняну кулю незабаром після зльоту з Тегерана, ймовірно, була викликана технічною несправністю.

3: Розслідувачі Bellingcat перевіряють версію про атаку українського Боїнга в Тегерані з зенітного ракетного комплексу (ЗРК) «Тор» після того, як в мережі з’явилося фото головки ракети, яку знайшли нібито на місці катастрофи.

Як повідомляє Reuters з посиланням на співрозмовника в канадській системі безпеки, спецслужби мають у своєму розпорядженні доказами, що у літака була технічна несправність, і ракета тут ні до чого. Зокрема, перегрівся один з реактивних двигунів повітряного судна, пише УП.

Як наголошується в повідомленні агентства, крах «Боїнга» майже збігся за часом з ракетною атакою Ірану по американських базах в Іраку, тому люди почали припускати, що одна з ракет могла потрапити в авіалайнер.

Відзначається, що у деяких виникло припущення, що літак міг бути збитий, оскільки катастрофа сталася через кілька годин після ракетного удару Ірану, який він завдав по американським військовим базам на території Іраку.

Однак п’ять джерел з органів безпеки – троє американців, один європеєць і один канадець, які попросили не називати їхніх імен, повідомили Reuters, що первісна оцінка західних спецслужб полягала в тому, що літак постраждав від технічної несправності, а не був збитий ракетою. Канадський джерело повідомило, що були свідоцтва перегріву одного з реактивних двигунів.

На один знімок звернув увагу засновник інтернет-видання Bellingcat, британський журналіст-розслідувач Еліот Хіггінс. Знімок, нібито зроблений на місці катастрофи лайнера Boeing 737-800 МАУ, опублікував в Twitter користувач під іменем Ashkan Monfared. «Цей фрагмент виявлений на місці катастрофи українського пасажирського літака, що впав перед будинком місцевого жителя. Хіба літак так виглядає? Хіба це не ракета?», пише УНІАН.

За словами Хіггінса, походження фотографії ще належить перевірити. У той же час журналіст зазначив, що прояснити першоджерело кадру на основі даних геолокації буде важко. Проте Хіггінс пообіцяв, що Bellingcat перевірить версію про можливу атаку на літак з ЗРК «Тор».

«Ми розглянемо останнє відоме місцезнаходження літака (в повітряному просторі) і відстань до нього від іранських військових баз, і подивимося, чи перебував він у радіусі дії систем «Тор». Це не залежить від перевірки автентичності зображення», – написав Хіггінс. На закінчення він закріпив твіт, в якому підкреслив, що поки місцезнаходження зображеного на фотографії уламка не буде встановлено, до цієї інформації слід ставитися з обережністю. Згідно з відкритими даними, на озброєнні іранської армії є 29 ЗРК «Тор-М1» російського виробництва. Поставка цих комплексів Тегерану з Росії завершилася в січні 2007 року.

Головка самонавідною ракети ЗРК «Тор» нібито на місці катастрофи українського Боїнга/Фото соцмережі

Хроніку подій читайте тут

  • Літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився орієнтовно о 6:00 за тегеранським часом (близько 4:30 за київським часом) у середу, 8 січня 2020 року, після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні. На борту перебували 168 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Більшість загиблих в авіакатастрофі – громадяни Канади та Ірану.