Зеленський може обговорити з Путіним обмін політв’язнів кримських татар

Новини
Президенти України і РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін

Президент України Володимир Зеленський не виключив ймовірність своєї зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним в Ізраїлі, куди глава української держави вирушає з візитом, і обговорення питання обміну політв’язнів Кремля кримських татар.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Багато зустрічей завтра-післязавтра, ми два дні в Ізраїлі. Багато зустрічей підтверджених. Про ймовірність цієї зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним – може бути, тому що є питання про обмін наших полонених, українських, українських, які є кримськими татарами, які знаходяться на території Росії. Буде можливість – обговоримо це», – сказав Володимир Зеленський.

22 січня «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерела в Офісі президента України повідомив, що у Зеленського в рамках візиту до Ізраїлю 23-24 січня поки не запланована зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. Згідно з повідомленням, якщо спілкування і станеться, то тільки для обговорення питань подальшого звільнення утримуваних осіб.

22 січня російські ЗМІ з посиланням на помічника президента Росії Юрія Ушакова повідомили, що з Києва надійшов запит про зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Росії Володимиром Путіним в Ізраїлі. Ушаков сказав, що, з урахуванням графіка Путіна, «тривалі контакти навряд чи можливі». За його словами, візит Путіна до Ізраїлю було вирішено скоротити до одноденного (23 січня) через формування нового російського уряду.

Після участі у зустрічі Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі 22 січня президент України вирушить з дводенним візитом до Ізраїлю для участі в пам’ятних заходах в рамках Всесвітнього форуму Голокосту, присвяченого 75-й річниці визволення концтабору «Аушвіц».

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.