Мінветеранів пропонує ввести санкції проти військових і силовиків РФ, які захоплювали та переслідували моряків ВМСУ

Влада
Зустріч звільнених з російського полону екіпажів кораблів ВМСУ в Одесі, 14.09.2019 Фото: Facebook ВМС ЗС України

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених громадян України ініціює введення санкцій проти військових РФ, які захоплювали кораблі ВМСУ в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року, а також «слідчих», «прокурорів» і «суддів», які переслідували українських моряків та інших громадян України в «судах» окупованого Криму.

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

«Фахівці Мінветеранів зібрали достатньо інформації про причетних до акту збройної агресії на судна Військово-Морських Сил України (які були взяті в полон силовиками РФ 25 листопада 2018 року в Керченській протоці). А також проти так званих «слідчих», «прокурорів» та «суддів», які влаштовували політично мотивовані переслідування, судилища над українськими громадянами на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за результатами проведеної роботи, зокрема спільно із «Кримською правозахисною групою», працівники Мінветеранів підготували проєкт розпорядження про застосування обмежувальних заходів (санкцій) проти кількох десятків осіб.

Проєкт документу направлений на погодження до профільних органів влади. Після його погодження він буде винесений на розгляд Кабінету Міністрів України і, у разі прийняття, стане підставою для ухвалення Радою національної безпеки і оборони України рішення про застосування санкцій.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 16 квітня 2019 року Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також попросила трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 18 листопада 2019 року Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».