Посли ЄС погодили продовження санкцій щодо РФ, але вирішили розморозити активи Азарова і Ставицького – Радіо Свобода

Новини
санкции

Комітет постійних представників країн ЄС в середу погодила продовження на півроку індивідуальних санкцій щодо РФ за підрив територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України. Також прийняли рішення про скасування санкцій щодо екс-прем’єра України Миколи Азарова та колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі Рікард Йозвяк.

«Посли ЄС продовжили візову заборону і заморожування активів проти 175 росіян і сепаратистів плюс 44 організацій на шість місяців за порушення територіальної цілісності України. Продовження санкцій повинно бути підтверджено міністрами 12 березня», – йдеться в повідомленні Йозвяк в Twitter.

Також посли ЄС вирішили продовжити на рік заморожування активів біглого президента Віктора Януковича і восьми інших осіб і на півроку – активів його сина Олександра, написав Йозвяк.

Нагадаємо:

  • Індивідуальні санкції Євросоюзу вперше були введені 17 березня 2014 року і постійно продовжуються на півроку. Зараз вони діють до березня 2020 року.
  • У березні 2019 року Рада ЄС внесла до санкційного списку 8 громадян РФ, відповідальних за атаку російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі і захоплення в полон 24 українських моряків 25 листопада 2018 року.
  • 20 червня 2019 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2020 року діючу заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму.
  • 27 червня 2019 року Рада Євросоюзу подовжила економічні санкції ЄС проти окремих секторів російської економіки ще на шість місяців – до 31 січня 2020 року. Ці обмежувальні заходи проти Росії Євросоюз ввів ще в 2014 році у відповідь на її дії з дестабілізації ситуації в Україні.