За місяць на окупованому Донбасі бойовики незаконно затримали 13 осіб – правозахисники

Новини
Фото: presalibera.net

За даними правозахисників, за період з 31 січня по 1 березня на території окупованого Донбасу бойовики так званих «ДНР» і «ЛНР» незаконно затримали 13 осіб.

Про це повідомляє Східна правозахисна група (СПГ).

«За нашою інформацією, отриманою від родичів затриманих, в період з 31.01.2020 по 1.03.2020 на території ОРДЛО було затримано 13 осіб, з них п’ять осіб було затримано в ОРЛО і 8 осыб в ОРДО, з них троє жінок», – розповіли правозахисники.

Також за інформацією ВПГ, за лютий-березень в ОРДЛО п’ять осіб були засуджені до позбавлення волі за нібито «шпигунство на користь України» і «державну зраду».

Зокрема, в «ЛНР» були засуджені: Попова Алевтина Анатоліївна до 12 років позбавлення волі за «державну зраду «ЛНР»», Григоров Анатолій Григорович – до 12 років позбавлення волі за нібито «шпигунство на користь України» і двоє чоловіків – до 8 років 6 місяців і 12 років позбавлення волі за «участь у бойових діях проти «ЛНР»» і нібито «державну зраду «ЛНР»».

Крім того, в «ДНР» був засуджений до 14 років позбавлення волі громадянин України Подвезко Павло за нібито «шпигунство на користь України».

Також були затримані за підозрою в «нібито шпигунстві на користь України: Отверткін Олександр Миколайович, 1975 р.н., та Парфенюк Дмитро Олександрович 1989 р.н.

«При незаконному позбавленні волі громадян України та їх допитах НВФ «ЛНР» і «ДНР» застосовують тортури і фізичний вплив, не пропонують адвокатів в перші тижні і місяці затримання, т.зв. адвокати «ЛНР» і «ДНР» починають працювати після того, як людина дала свідчення проти себе або своїх близьких», – вказали правозахисники.