За 2019 рік РФ незаконно депортувала і примусово перемістила 191 людину – ООН

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

У доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини по Криму повідомляється, що згідно з реєстром судових рішень РФ, за минулий рік кримські «суди» видали накази про депортацію і примусове переміщення 191 людини, які, за російським законодавством, вважаються іноземцями. В тому числі, мова йде про 109 громадян України (95 чоловіків і 14 жінок).

«Ця кількість наказів про депортацію українських громадян більш ніж удвічі менше в порівнянні з двома попередніми роками. Згідно з рішеннями судів, більшість жертв депортації або примусового переміщення «незаконно» працювали, не мали сімейних і соціальних зв’язків на півострові, втратили документи, що посвідчують особу, або раніше притягувалися до кримінальної або адміністративної відповідальності», – йдеться в доповіді, пише blackseanews.net.

Після видворення кримчанам часто видають заборону на в’їзд в РФ, що фактично позбавляє їх можливості повернутися в анексувати нею Крим протягом 10 років.

У УВКПЛ ООН нагадали, що відповідно до міжнародного гуманітарного права, примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація заступництвом осіб з окупованої території на територію держави, що окуповує або на територію будь-якої іншої країни, окупованої чи ні, забороняється, незалежно від мотивів.

  • Генеральна асамблея ООН 18 грудня прийняла резолюцію про захист прав людини в незаконно окупованому Росією Криму. Це вже четвертий подібний документ Генасамблеї ООН, при цьому в ньому вперше для визначення ситуації на півострові застосований термін «агресія».
  • 14 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН схвалила проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна», співавторами якої стали 38 держав.
  • 9 грудня Генасамблея ООН прийняла резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів» із закликом до Росії вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.