Умови – нелюдські: омбудсмен Денісова після спілкування з матерями і дружинами утримуваних кримських татар

Влада

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова провела онлайн-зустріч з матерями та дружинами 26 кримських татар, які незаконно утримуються на території РФ та тимчасово окупованого Криму.

За словами Денісової, співрозмовниці повідомили їй, що стан здоров’я їх рідних з кожним днем ​​погіршується, а у деяких він критичний, умови утримання в місцях несвободи – нелюдські.

«Також з’ясували, що більшість незаконно утримуваних кримських татар піддаються моральному та психологічному тиску: їх безпідставно поміщають в ШІЗО і застосовують інші методи впливу. Рідні підтвердили, що з початку оголошення карантину в пенітенціарних установах наших громадян не забезпечили засобами індивідуального захисту», – написала омбудсмен.

Узгодження списків на обмін для звільнення утримуваних осіб на Донбасі ускладнюється тим, що до незаконно утримуваних громадян окупанти не пускають представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, який зустрівся з родинами українців, яких незаконно утримують на тимчасово окупованих українських територіях, повідомила пресслужба ОП.

16 квітня Україна звільнила 20 своїх громадян, яких утримували в неволі на тимчасово окупованих територіях. На окуповані території виїхало 14 громадян.

Кримські татари, включені в список для можливого майбутнього обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив національний лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.