Зеленський: Робоча група напрацює зміни до Конституції щодо автономії кримських татар у Криму

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що робоча група експертів, створена за домовленістю з Меджлісом кримськотатарського народу, напрацює зміни до Конституції та законодавства України щодо автономії кримських татар у Криму та захисту прав кримськотатарського народу.

Про це глава держави розповів 20 травня на пресконференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«Нещодавно ми зустрілися у великому колі, був і Мустафа Джемілєв, і Рефат Чубаров, і Ахтем Чийгоз і представники Меджлісу. Ми усі консолідовано ухвалили рішення, що створюється окрема група, куди входять вони, інші представники громадськості кримських татар, вчених. Ми всі зберемося. Ця рада починає працювати. Вона напрацьовує зміни до законодавства України, які можуть бути зміни до Конституції України. Яким чином ми підтримуємо те населення», – сказав Зеленський.

Він також зауважив, що хоча питання Криму нібито і замало піднімається в інформаційному просторі, «але його точно не замало у справах держави, яка робить».

Як повідомлялося, 18 травня Володимир Зеленський на зустрічі з представниками кримськотатарського народу ініціював створення робочої групи в Офісі президента щодо вирішення проблемних питань кримськотатарського народу, в складі якої будуть кримські татари.

Нагадаємо:

  • В травні 2017 року в Україні була створена робоча група з напрацювання пропозицій змін і доповнень до Конституції України щодо АР Крим. До її складу увійшли народні депутати всіх фракцій, провідні правознавці та юристи, а також представники Меджлісу кримськотатарського народу. У квітні 2018 року робоча група завершила роботу над поправками та прийняла текст змін і доповнень.
  • 27 лютого 2019 року голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що розроблений робочою групою Конституційної комісії законопроект про внесення змін і доповнення до Конституції України щодо статусу Криму необхідно приймати в разом із законопроектами «Про корінні народи в Україні» і «Про статус кримськотатарського народу в Україні». За його словами, ухвалення цього пакету посилить позицію України в умовах війни з Росією та сприятиме відновленню її суверенітету над Кримським півостровом.
  • 23 серпня 2019 року Володимир Зеленський запевнив, що нова Верховна Рада, в якій має більшість його партія «Слуга Народу», прийме розроблений конституційною комісією законопроект про внесення змін до Конституції щодо надання Криму статусу кримськотатарської національної автономії, який так і не був переданий до парламенту попереднім президентом Петром Порошенком.
  • 10 жовтня 2019 року Рефат Чубаров зазначив, що нова українська влада не поспішає з розглядом законопроєкту про внесення змін до Конституції щодо статусу Криму, а також законопроєктів про статус кримськотатарського народу та про корінні народи в Україні.
  • У листопаді 2019 року представник президента в АРК Антон Кориневич заявив, що питання створення національно-територіальної автономії кримських татар у складі України необхідно широко обговорити в українському суспільстві, щоб всі розуміли, про що йде мова.