КПВВ на Донбасі відкриють 10 червня: умови пропуску

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Восток SOS

КПВВ на Донбасі відкриють 10 червня: штаб ООС готується до відкриття контрольних пунктів в’їзду та виїзду згідно з послабленням карантинних обмежень. Згідно з чинними нормами, від обов’язкової обсервації звільнені лише абітурієнти та особи, які їх супроводжують. Решті доведеться пройти двотижневу обсервацію.

Про це розповів пресофіцер Держприкордонслужби в складі Об’єднаних сил Ігор Лизогуб в ефірі каналу «Україна 24».

«Наразі згідно з чинними нормами від обов’язкової обсервації звільнені лише абітурієнти та особи, які їх супроводжують. Що стосується решти громадян, вони повинні під час проходження контролю пред’явити активований додаток «Дій вдома» або пройти відповідну обсервацію за місцями, визначеними місцевими органами влади», — сказав він.

Але в Донецькій ОГА проти цього рішення через збільшення випадків коронавірусу.

Поступове зняття обмежень на перетин КПВВ на Донбасі почнеться в середині червня і буде адаптивним, залежно від епідеміологічної ситуації, зокрема на окупованих територіях. Пенсіонерам з ОРДЛО не варто хвилюватись – після завершення карантину у них буде до 90 днів щоб отримати свої пенсії, які накопичуються на картках Ощадбанку, заявив віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Як повідомлялось, за інформацією Головнокомандувача ЗС України Руслана Хомчака, перші контрольні пункти в’їзду-виїзду на Донбасі готуються відкрити після 10 червня.

Правозахисники закликали якомога скоріше відкрити КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з Кримом.

Нагадаємо:

  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • Незважаючи на тимчасове закриття КПВВ на Донбасі, пропуск осіб через лінію розмежування можливий за «надзвичайних обставин гуманітарного характеру та наявності відповідних підтверджуючих документів». У Мінреінтеграції пояснили, які саме гуманітарні обставини дають підстави на перетин громадянами тимчасово закритих КПВВ на Донбасі.
  • У Держприкордонслужбі пояснили, що у громадян є два варіанти отримати дозвіл на перетин лінії розмежування через тимчасово закриті КПВВ на Донбасі.
  • Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар пояснив, що Командувач ООС приймає індивідуальні рішення про перетин лінії розмежування через українські КПВВ на період карантину. Але одного рішення штабу ООС мало для переходу людей, потрібно щоб їх пропустили і представники «Л-ДНР» на своїх КПП.
  • Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Карантинні КПВВ на лінії розмежування сімей» дослідив ситуацію навколо КПВВ на Донбасі.