Україна не зобов’язана погоджувати умови відновлення роботи КПВВ на Донбасі з ОРДЛО – Третьякова

Новини
Представниця України в робочій групі ТКГ з гуманітарних питань Галина Третьякова Фото: Youtube Укрінформ

Україна, як суверенна держава, не зобов’язана погоджувати умови відновлення роботи КПВВ на лінії розмежування на Донбасі з представниками окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО). Головне, чим керується українська сторона при відкритті КПВВ після карантину – вжиття заходів безпеки, щоб не допустити розповсюдження коронавірусу.

Про це заявила, представниця України в робочій групі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з гуманітарних питань, глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова в ефірі телеканалу «Наш», передає Центр журналістських розслідувань.

Вона зазначила, що вироблені Україною заходи безпеки щодо запобігання зараження коронавірусом на КПВВ пов’язані з тим, що Росія, яка окупувала частину українського Донбасу, знаходиться в трійці країн з найбільшим числом заражень COVID-19.

«Тому ми випрацювали купу заходів, їх потрібно було зробити. І на тих вихідних ми сказали (представникам ОРДЛО – ред.), що готові відкривати (КПВВ – ред.). Дуже була цікава реакція з тієї сторони. Вони сказали, а чому ви з нами не узгодили. Начебто Україна, як суверенна держава, має щось узгоджувати … Україна сказала – ми готові впускати людей. Основне ж було прийняти і на яких умовах. Ми ці умови відпрацювали. Готові ви чи ні – це ваша справа. Якщо ви готові, кажіть – ми будемо відкривати потік. Ми оприлюднили цю інформацію заздалегідь до перемовин, але виявилося, що ми тепер винні комусь щось. І на перемовинах (в ТКГ – ред.) 60-70 відсотків часу ми обговорювали саме відкриття цих ліній», – сказала Третьякова.

Вона додала, що Україна як суверенна держава мусить і має право діяти на своїй території в той спосіб, який вона вважає за потрібне.

Як повідомлялось, спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Хайді Грау закликала сторони конфлікту на Донбасі продовжити роботу над відновленням пропуску громадян через лінію розмежування на сході України.

Нагадаємо:

  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.
  • На Донбасі окупанти продовжують саботувати роботу КПВВ на лінії розмежування. У Донецькій області російські найманці повністю перекрили рух через КПВВ «Мар’їнка», у Луганській області КПВВ «Станиця Луганська» працює, однак окупанти час від часу не пропускають громадян на непідконтрольну територію і їм доводиться повертатись.