У Криму окупанти не забезпечили захистом від COVID-19 глядачів російського військового параду

Крим

У Криму окупаційна влада не забезпечила глядачам необхідних заходів захисту від COVID-19 під час військових парадів.

Це підтверджують результати моніторингу Кримської правозахисної групи сьогоднішніх масових заходів на півострові.

У містах Криму 24 червня 2020 року, незважаючи на пандемію COVID-19, окупаційна влада провела військовий парад російських військ і техніки. Захід приурочили 75-річчю перемоги у Другій світовій війні.

У Севастополі парад пройшов по центральному міському кільцю, в тому числі на площі Нахімова. Подивитися захід прийшло багато людей, дотримання необхідної дистанції не було організовано. Багато людей були без захисних масок.

У Керчі військовий парад проходив по вулиці Кірова і на площі ім. Леніна. Місце проведення параду було оточено Росгвардіей і поліцією.

Людей пропускали через рамки металодетекторів, спочатку у тих, хто прийшов перевіряли наявність масок. Тим, у кого не було масок, їх давали безкоштовно. Пізніше маски закінчилися, і пропускали всіх підряд без масок. Дистанція між людьми не дотримувалася, глядачі юрмилися біля огорожі дороги, по якій проїжджала російська військова техніка.

У Сімферополі також провели військовий парад. Деяким глядачам вимірювали температуру і роздавали захисні маски, однак багато хто з них не дотримувалися дистанції і не надягали маски.

Напередодні параду, 18, 20, 22 червня в кримських містах були проведені репетиції, на яких були присутні мешканці Криму, багато хто був без масок і не дотримувалися дистанції.

Раніше повідомлялося, що традиційний на 9 травня парад перемоги в цьому році в РФ і окупованому нею Криму скасували через пандемію COVID-19. Пізніше президент РФ В.Путін переніс парад на 24 червня.

«Глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксенов спочатку вирішив не проводити 24 червня військовий парад в Сімферополі. Указом від 17 березня Аксенов заборонив проведення дитячих, спортивних, культурних, видовищних, публічних та інших масових заходів через COVID-19. Однак 22 червня Аксенов вніс зміни в цей указ. У цих змінах сказано, що заборона масових заходів «не поширюється на проведення 24 червня 2020 року заходів, присвячених 75-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років в місті Сімферополі та місті-герої Керчі».

При цьому ситуація з поширенням COVID-19 в Криму погіршується, і Росспоживнагляд досі не рекомендує людям знімати маску і рукавички на вулиці через що зберігається ризик захворювання коронавірусної інфекцією.

Глава правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначає, що проведення військового параду в Криму підвищує ризик виникнення нового спалаху COVID-19. На думку правозахисниці, якщо після параду кількість тих, що заразилися серйозно зросте, то підконтрольна Кремлю місцева «влада» навряд чи заявить про це публічно, оскільки військові паради – пріоритет для такої тоталітарної системи, яка існує в Росії. Ольга Скрипник вважає, що сьогоднішні паради в Криму демонструють те, що Росія готова ризикувати життями кримчан на догоду своїй політики мілітаризації Криму.

Крім того, експерти Кримської правозахисної групи вважають, що проведення військових парадів під час пандемії COVID-19 в Криму необхідно розглядати як порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права. Стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити і підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що включає також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.