ЄС закликав РФ припинити тиск на кримських татар в окупованому Криму

Новини
Фото: Кримська солідарність

У Європейському союзі назвали політично мотивованим затримання в Криму кримських татар, а також закликали Росію дотримуватися на окупованому півострові міжнародних стандартів прав людини.

Таку заяву офіційного представника ЄС з питань зовнішньої політики було поширено в середу в Брюсселі, пише Інтерфакс-Україна.

В ЄС зазначили, що 7 липня цього року семеро осіб, в основному кримські татари, були заарештовані на Кримському півострові за їхню ймовірну політичну приналежність.

«Європейський союз вважає їх затримання політично мотивованим і, оскільки воно було здійснено згідно з російським законодавством російською «владою» на території України, то є незаконним відповідно до міжнародного права. Європейський союз не визнає застосування російського законодавства в Криму і місті Севастополі та очікує негайного звільнення всіх незаконно затриманих українців», – сказано в заяві.

В ЄС також наголосили, що очікують «з боку Росії припинення тиску на кримськотатарську спільноту».

«На півострові мають бути гарантовані міжнародні стандарти прав людини. Як і раніше має першорядне значення повний, вільний і необмежений доступ міжнародних правозахисників до всієї території України, включно з Кримом і Севастополем», – наголошується в заяві.

В ЄС також запевнили, що неухильно підтримують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У середу, 8 липня, «суд» в Сімферополі заарештував Исмета Ібрагімова, Зекірью Муратова і Вадима Бектемирова, яких затримали 7 липня в Криму за звинуваченням в участі в забороненій в РФ релігійної організації «Хізб ут-Тахрір». «Київський районний суд» окупованого Сімферополя відправив під домашній арешт до 2 вересня 2020 року кримського мусульманина, інваліда першої групи по зору Олександра Сизикова. Його підозрюють в «організації діяльності «Хізб ут-Тахрір».

У чотирьох районах Криму одночасно з 4 годин ранку 7 липня 2020 року російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар.

Після обшуків затримано 6 осіб: Еміль Зіядінов, Ісмет Ібрагімов, Алім Суф’янов, Сейран Хайретдінов, Олександр Сизиков, Вадим Бектемиров. Ділявера Меметова в його домоволодінні не було.

Під процесуальним керівництвом прокуратури автономії Головне управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі розпочало кримінальне провадження за фактом проведення незаконних обшуків в чотирьох районах окупованого півострова за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканості житла).

У ФСБ Росії стверджують, що співробітники спецслужби затримали в Криму сімох людей, підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір».

  • Дії російських силовиків засудили в Представництві Президента України в АРК.
  • Міністерство закордонних справ України опублікувало заяву, в якій, висловило «рішучий протест у зв’язку з новою хвилею незаконних обшуків і затримань кримських татар».