Стерненко заявив, що слідство у справі про напад на нього зупинено

Новини
Сергій Стерненко (в центрі) Фото: Facebook Natasya Nagorna

Розслідування кримінального провадження щодо третього нападу на активіста, ексочільника одеського «Правого сектору» Сергія Стерненка, під час якого загинув один з нападників, зупинили, а організаторів, посередників і замовника не шукають.

Про це, посилаючись на інформацію слідчого, повідомив Стерненко на свої сторінці у Facebook.

«Формальною підставою для цього стало оголошення у розшук за хуліганство (так, коли тебе намагаються позбавити життя на замовлення, то це у нас «хуліганство») виконавця Олександра Ісайкула. Ісайкулу СБУ дала втекти з України ще 17 березня 2019 року», – написав активіст.

Він зазначив, що зупинка провадження означає і припинення будь-яких слідчих дій. Стерненко також розповів, що ще в травні звертався із клопотанням до прокурора Миколи Бозовуляка з вимогою виділити матеріали по виконавцю Ісайкулу в окреме провадження і зупинити вже його, щоб не спливали строки розслідування.

Активіст вказав, що основне провадження необхідно було і далі розслідувати, бо «досі немає підозр організаторам (Олександру – ред.) Подобєдову та (Віталію – ред.) Посувайлу і слідство навіть не намагається шукати замовника та всіх інших співучасників».

«Однак прокурор мені невмотивовано відмовив, і зупинили саме основне провадження. Теоретично жодні слідчі дії можуть не проводитись тепер роками. Практично це означає що Ірина Венедіктова за сприяння Авакова та за погодженням із Зеленським відмазує всіх причетних до спроб мене вбити. Відповідно, це ж стосується і всіх нападів на інших активістів в Одесі. Та і ще двох попередніх нападів на мене», – наголосив Стерненко.

Він також додав, що разом з цим слідчий почав «займатись процесуальним терором». За його словами, слідчий надіслав йому 5 повісток на кожен день тижня із вимогою прибути о 10:00 в СБУ для ознайомлення із матеріалами провадження проти нього.

«Хоча ознайомлення – це моє право, а не обов‘язок. Тим паче що з частиною матеріалів я і так вже ознайомився і планував сам йти знайомитись ще. Такі дії слідчого це тиск, спрямований на виконання протиправної вказівки Венедіктової негайно передати справу в одеський суд та засудити мене за необхідну оборону», – написав активіст.

Як повідомлялось, 15 червня 2020 року Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід ексочільнику одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 діб. Активіст має перебувати в Одесі за адресою реєстрації у військовій частині, хоча він живе у Києві.

Після рішення суду про домашній арешт, вночі Стерненко разом з великою групою прихильників і активістів пройшли по Києву і провели акції протесту біля будинків, де живуть генпрокурорка Ірина Венедиктова і президент України Володимир Зеленський.

16 червня Шевченківський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурора у справі одеського активіста Сергія Стерненка та змінив місце відбування ним домашнього арешту з військової частини в Одесі, де він зареєстрований, на його місце проживання в Києві. 3 липня Апеляційний суд Києва залишив без змін запобіжний захід активісту.

Нагадаємо:

  • У ніч проти 25 травня 2018 року екслідер одеського «Правого сектору» Сергій Стерненко заявив про замах на нього з боку двох чоловіків та оприлюднив відео, на якому видно, як він затримав одного з них. Обороняючись, Стерненко завдав удару ножем, від якого нападник, Іван Кузнєцов, невдовзі помер.
  • Поліція затримала другого фігуранта, встановила особу загиблого та розслідує інцидент як умисне вбивство, замах на умисне вбивство і нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Однак уже 26 травня 2018 року поліція відпустила другого нападника на Стерненка.
  • 11 червня 2020 року СБУ за погодження з Офісом Генеральнного прокурора повідомила Стерненку про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Якщо вину буде доведено, активісту загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі. Слідчі ставлять під сумнів версію про самозахист Стерненка через «подальші дії» після ударів активіста.