Прикордонники попереджають про ризики при перетині лінії розмежування

Новини
Фото: ДПСУ

Командування операції Об’єднаних сил попереджає про ризики, на які наражаються громадяни при перетині лінії розмежування в напрямку до тимчасово окупованої території України. Зараз КПВВ «Новотроїцьке» продовжує функціонувати в штатному режимі – щоденно з 07:00 до 20:00. 

Про це розповіла речниця Донецького прикордонного загону Валерія Карпиленко.

«Від тристоронньої контактної групи отримано інформацію, що російсько-окупаційні війська дозволяють громадянам перетин лінії розмежування за списками та лише у визначені бойовиками дні. Таким чином громадяни можуть не перетнути лінію через вибірковість пропуску. Ми радимо враховувати це при плануванні поїздок», – говорить Карпиленко.

Прикордонники та правозахисні організації проводять з подорожуючими роз’яснювальну роботу. Так, у разі відмови у пропуску на тимчасово окуповану територію з боку представників незаконних збройних формувань (НЗФ) людям не радять лишатись у так званій «сірій зоні». Адже російсько-окупаційні війська без попередження можуть відкрити вогонь у бік населених пунктів, розташованих поблизу КПВВ «Новотроїцьке».

Ті, хто повертається на контрольовану українською владою територію, мають проходити температурний скринінг та встановлювати телефонний додаток «Дій вдома». Нагадаємо, що в’їзд на підконтрольну Україні територію без проходження двотижневої самоізоляції наразі дозволено лише випускникам з ТОТУ, які вступають до українських вишів. Але, як зазначила Валерія Карпиленко, за кілька останніх днів таких подорожуючих через КПВВ Донецької області не було.

  • 17 липня у так званій «ДНР» на один день відкрили для громадян КПВВ «Оленівка» на в’їзд і виїзд. До цього з початку введення карантину «ДНР» всього три рази відкривала на один день КПВВ «Оленівка» на в’їзд і виїзд – 25 червня, 7 липня і 13 липня. За день проїхати до Донецька з підконтрольної території встигали 200-300 людей. КПВВ «Оленівка» розташований на лінії розмежування навпроти українського КПВВ «Новотроїцьке» у Донецькій області.