Активісту Стерненку пом’якшили запобіжний захід

Новини
Сергій Стерненко (в центрі) Фото: Facebook Natasya Nagorna

Суд змінив запобіжний захід екс-лідеру одеського «Правого сектора» Сергію Стерненку з цілодобового домашнього арешту на нічний домашній арешт.

Про це повідомляє hromadske.

Стерненко буде змушений перебувати під домашнім арештом з 21:00 до 6:00. Запобіжний захід продовжили ще на 45 діб, до 21 вересня. У той же час прокурор просив продовжити її на 60 діб.

На питання, чи влаштовує його рішення суду, прокурор відповісти не зміг і сказав, що «час покаже».

Раніше активіст перебував під цілодобовим домашнім арештом.

«З огляду на політичні заяви вищого керівництва держави по моїй справі, фактично до рішення суду визнали мене винним, з огляду на те, що Ірина Венедиктова (генпрокурор – ред.) постійно тисне і на прокурора, і на слідство», – розповів Стерненко, і додав, що поки не знає , чи буде оскаржувати це рішення суду, оскільки не бачив ще повного тексту постанови.

Як повідомлялось, 15 червня 2020 року Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід ексочільнику одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 діб. Активіст має перебувати в Одесі за адресою реєстрації у військовій частині, хоча він живе у Києві.

Після рішення суду про домашній арешт, вночі Стерненко разом з великою групою прихильників і активістів пройшли по Києву і провели акції протесту біля будинків, де живуть генпрокурорка Ірина Венедиктова і президент України Володимир Зеленський.

16 червня Шевченківський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурора у справі одеського активіста Сергія Стерненка та змінив місце відбування ним домашнього арешту з військової частини в Одесі, де він зареєстрований, на його місце проживання в Києві. 3 липня Апеляційний суд Києва залишив без змін запобіжний захід активісту.

Нагадаємо:

  • У ніч проти 25 травня 2018 року екслідер одеського «Правого сектору» Сергій Стерненко заявив про замах на нього з боку двох чоловіків та оприлюднив відео, на якому видно, як він затримав одного з них. Обороняючись, Стерненко завдав удару ножем, від якого нападник, Іван Кузнєцов, невдовзі помер.
  • Поліція затримала другого фігуранта, встановила особу загиблого та розслідує інцидент як умисне вбивство, замах на умисне вбивство і нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Однак уже 26 травня 2018 року поліція відпустила другого нападника на Стерненка.
  • 11 червня 2020 року СБУ за погодження з Офісом Генеральнного прокурора повідомила Стерненку про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Якщо вину буде доведено, активісту загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі. Слідчі ставлять під сумнів версію про самозахист Стерненка через «подальші дії» після ударів активіста.