Людям, які застрягли на КПВВ на Донбасі, дадуть тимчасове житло

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Право на захист

Місця тимчасового проживання для громадян України, які намагаються перетнути лінію розмежування у бік тимчасово окупованих територій, будуть організовані на базі соціальних закладів Донецької області.

Про це повідомив заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін.

Заступник очільника області зазначив, що для людей, які через певні причини не можуть вільно перетнути лінію розмежування, мають бути створені комфортні умови перебування.

«Наближається погіршення погодних умов, і цілодобове перебування наших громадян на КПВВ стане неможливим. Для того, щоб люди не залишились в негоду на вулиці, ми передбачимо для них місця розміщення в соціальних установах. Також треба вирішити питання підвезення людей з місць розселення до КПВВ», – наголосив Вадим Філашкін.

Вадим Філашкін, фото: Донецька облдержадміністрація

Окремо він наголосив, що органи місцевого самоврядування, правоохоронці та волонтери мають закликати людей не залишатись цілодобово поблизу КПВВ в очікуванні перетину лінії розмежування задля збереження їх здоров’я.

Прикордонники та правозахисники попереджують громадян про можливі ризики непропуску представниками НЗФ.

Правозахисники відповіли на питання, які найбільш часто задають та надходять на «гарячу лінію» до них в зв’язку з рішенням Кабміну про продовження адаптивного карантину в Україні до 31 жовтня, зокрема, про зміни в порядку перетинання КПВВ на Донбасі, автоматичне продовження соціальних виплат і пенсій, а також термін дії банківських карт Ощадбанку.

Нагадаємо:

  • Правозахисники нагадали про нові правила перетину лінії розмежування на Донбасі, які відповідно до постанови Кабміну України, діють на українських КПВВ з 28 серпня до 28 вересня. Зокрема, для громадян передбачена самоізоляція з встановленням додатку «Дій вдома» або обсервація, крім того, іноземці повинні мати поліс страхування.
  • Ощадбанк продовжив до 1 жовтня термін дії банківських карток внутрішньо переміщених осіб, прострочених під час карантину. Більше його подовжувати не будуть.
  • Правозахисники нагадали про зміни в обслуговуванні переселенців в Ощадбанку під час карантину.
  • В Ощадбанку пояснили, які є обмеження у прострочених під час карантину карт, термін дії яких продовжено до 1 жовтня.