Жителі Донбасу, які втратили дохід через карантин, можуть отримати грошову допомогу

Донбас
пенсии

Данська рада у справах біженців – Датської групи з розмінування (DRC-DDG) – виділяє одноразову грошову допомогу жителям Донецької і Луганської областей, які втратили основне джерело доходу через карантин. Допомога буде перераховуватися на банківський рахунок особи-заявника в гривні.

Сума допомоги обговорюється під час окремого інтерв’ю. Допомогу можуть отримати ті, хто зареєстрований і проживає в Донецькій і Луганській областях:

– місцеві жителі;
– переселенці.

Враховуються такі критерії:

наявність в сім’ї як мінімум одного працездатного члена сім’ї, який є основним годувальником сім’ї і втратив головне джерело доходу в результаті карантину;
фінансова вразливість (низький дохід сім’ї, відсутність додаткового джерела доходу в родині, відсутність заощаджень, і т.д.);

соціальна вразливість сім’ї (наприклад, наявність інвалідності або важких хронічних захворювань у кого-небудь з членів сім’ї; глава сім’ї – самотня мати/батько неповнолітніх дітей; наявність в сім’ї трьох і більше неповнолітніх дітей; наявність в сім’ї людей старше 50 років, які перебувають в високої групи ризику зараження COVID-19, і т.д.).

Обов’язкова умова – наявність довідки з центру зайнятості про суми виплат (або про відмову у виплатах) за останні 3 місяці.

«Довідку з центру зайнятості докладати відразу не потрібно. Спочатку потрібно подати заявку. Якщо вашу кандидатуру відберуть, тоді вже варто брати довідку», – уточнили в DRC-DDG.

Подати заявку можна за посиланням.

Контактна особа по програмі DRC-DDG – Олександр, тел. +380 (63) 751-56-15.

  • 2 вересня 2020 року Уряд України ухвалив Постанову № 767, якою змінив Порядок надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій та розміру грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації. Цією постановою був замінений механізм виплати компенсацій, створений ще минулого року, а саме – Постановою КМУ № 623 від 10.07.2019 р.
  • Правозахисники дали роз’яснення про постанову Кабміну щодо грошової компенсації за зруйноване житло.