Переговори по Донбасу з РФ тривали близько семи годин: про що домовилися

Новини

Переговори тристоронньої контактної групи в режимі відеоконференції тривали близько семи годин.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Учасники засідання констатували дотримання режиму припинення вогню.

Особливу увагу було приділено питанню доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до всіх утримуваним особам, продовжено обговорення підготовки до чергового обміну.

Глава української делегації Леонід Кравчук прокоментував вимогу з боку Росії прийняття змін до постанови Ради про місцеві вибори.

«Прийняття законів та постанов є виключною компетенцією і прерогативою Верховної Ради», – сказав він.

Як зазначив Кравчук, обговорення робочих пропозицій до проектів документів, що стосуються питання самоврядування в ОРДЛО, і в подальшому триватиме в рамках ТКГ, як це передбачено мінських угодами.

Донеччанин в ТКГ Сергій Гармаш повідомив, що «ні про що глобальному там не домовилися». За його словами, російська сторона продовжує блокувати переговори через постанови про місцеві вибори в Україні.

Нагадаємо:

  • У серпні 2016 року Леонід Кравчук заявив, що Мінські угоди – це шлях в нікуди, вони відіграли свою роль і потрібно ініціювати двосторонні переговори з Росією з питання мирного врегулювання на Донбасі. Він зазначив, що Мінські угоди не можуть вирішити питання територіальної цілісності України, повернення Донбасу і Криму.
  • 2 жовтня 2018 року другий президент України та представник України у ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма завершив свою роботу на цій посаді. Його змінив Євген Марчук.
  • 3 червня 2019 року Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у ТКГ в Мінську.